Σε «σκληρό ροκ» παρέπεμπε το κλίμα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει στην παρέμβασή του αφενός την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, αφετέρου την σταθερή θέση του ότι το κείμενο των Θεσμών, το οποίο κατατέθηκε στο Eurogroup εκφράζει στο ακέραιο τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η έναρξη της Συνόδου σημαδεύτηκε από το «θερμό» επεισόδιο του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, το οποίο κύκλοι της κυβέρνησης αποδίδουν σε προσπάθεια των «σκληρών» δορυφόρων του Βόλφκγανγκ Σόιμπλε να πυροδοτήσουν το κλίμα από την πρώτη στιγμή σε βάρος της ελληνικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εμφανώς οργισμένος τον Ντόναλντ Τουσκ να μην υποτιμά το πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος, ακούγοντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να του λέει «Game is Over».
«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύρια ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα –μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Δεν είναι παιχνίδι» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «έχει καταθέσει προτάσεις και ότι, δυστυχώς, «οι προτάσεις των Θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ».
Επεσήμανε, μάλιστα, στον Tusk, ότι το κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα. «Είμαι αποφασισμένος», συνέχισε, «για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση ταμείων”. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.
«Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία. Μην υποτιμάτε που μπορεί να φτάσει», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με στόχο να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τη σύγκλιση απόψεων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων μέσα από ισοδύναμα μέτρα, ενώ τόνισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού, μετέφερε στους δημοσιογράφους πως κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ.Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης.
Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.
Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι απαιτείται κοινωνικός διάλογος και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό μέσα από την εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για την «την ακραία στάση ορισμένων που με τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα», αποδίδοντας σε αυτή την αδυναμία εύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης για την Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε παράλληλα από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία.
Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, κατέληξε, είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να λυθούν όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα της χρηματοδότησης.