Από το βήμα του συνεδρίου του Economist αναμένεται απόψε να δώσει συνολική απάντηση στα περί συναίνεσης ο πρόεδρος της ΝΔ. Στο μεταξύ, όμως, από το γραφείο τύπου της ΝΔ εστάλει σήμερα δήλωση του Α.Σαμαρά με την οποία επιχειρείται να μπει τέλος στα σενάρια ίσως και τις πιέσεις που δέχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει στο βασικό κορμό τουλάχιστον του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Η δήλωση είναι φανερό από το ύφος της ότι απευθύνεται και προς την ηγεσία της Ε.Ε., κορυφαία στελέχη της οποίας ζήτησαν δημοσίως υπογραφή.. συνυποσχετικού μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης. «Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Α.Σαμαράς, «επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή στελέχη του σκληρού πυρήνα Σαμαρά τόνιζαν « κανείς δεν θα επιβάλλει πώς θα λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και τα στελέχη της δεν θα ανεχθούν άνωθεν εντολές .Ο πρόεδρος το είπε σαφώς. Δεν θα συναινέσουμε στο λάθος. Το λάθος και της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και του ΔΝΤ».

Βέβαια είναι γεγονός ότι η ΝΔ με βάση και τις εξαγγελίες στο Ζάππειο δεν διαφωνεί αντίθετα στηρίζει -έστω μέσω άλλης εφαρμογής- βασικές ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αυτές ακριβώς -αποκρατικοποιήσεις δημόσια περιουσία, περικοπές στο δημόσιο τομέα- τις οποίες και η τρόικα και οι ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν θεμελιώδης για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον την Πέμπτη δόση.