Προς συζήτηση εισάγεται εντός της εβδομάδας στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό του Δημοσίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές, ανάλογες με αυτές του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικότερες αλλαγές αφορούν γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που από 1/1/2011 θα δουν την ηλικία συνταξιοδότησής τους να αυξάνεται κατά 5 έως και 15 χρόνια λόγω της εξίσωσης των ορίων.

Από το 2011, όλοι οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Στο νομοσχέδιο έχει ενταχθεί τροπολογία και για τους ένστολους, σύμφωνα με την οποία οι ένστολοι θα κληθούν να παραμείνουν επιπλέον 10 χρόνια στην υπηρεσία τους για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Έτσι, οι ένστολοι θα συνταξιοδοτούνται έπειτα από 35 εργάσιμα χρόνια, ενώ θα τους αναγνωρίζονται επιπλέον 5 πλασματικά.

Όσοι λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.400 ευρώ θα έχουν απώλειες και από την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ ύψους από 3% έως 10% από την 1η Αυγούστου και ταυτόχρονα από την περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης και τη μετατροπή τους στο επίδομα των 800 ευρώ.

Για τους πιλότους των μαχητικών θα απαιτούνται 25 έτη για τη θεμελίωση διακαιώματος συνταξιοδότησης, αντί των 18 που ισχύουν σήμερα.

Για τους υπαλλήλους της Βουλής καταργείται η συνταξιοδότηση στα 28,5 χρόνια καθώς θα ισχύσει το όριο των 65 ετών.