Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών στα καταστήματα της λιανικής πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και του Υπουργείου Υγείας.

Στη σημερινή συνάντηση των μελών του ΣΕΛΠΕ με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των καθιερωμένων «Πρωινών του ΣΕΛΠΕ», συμφωνήθηκε η παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης στους εργαζομένους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε έκτακτα περιστατικά υγείας προσφέροντας πρώτες βοήθειες. Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη εξασφάλισης επαρκούς αριθμού απινιδωτών σε όλα τα καταστήματα λιανικής.

Δράσεις για την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν επίσης οι βάσεις για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των εργαζομένων του κλάδου. Στόχος είναι η συνολική στήριξη και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, μέσω πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Οι εργαζόμενοι στη λιανική δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό, εξυπηρετώντας χιλιάδες πολίτες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι η υγεία και η ευημερία τους παραμένουν προτεραιότητα. Σε συνεργασία με τον ΣΕΛΠΕ, συζητήσαμε συγκεκριμένες δράσεις που ενισχύουν τόσο τη φυσική όσο και την ψυχική υγεία των εργαζομένων, διαμορφώνοντας ένα πιο υγιές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

Η συνεργασία αυτή δεν σταματά εδώ. Με τον ΣΕΛΠΕ θα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία, ώστε να δίνουμε λύσεις και να υλοποιούμε πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του κλάδου συνολικά».

Ο ρόλος του ΣΕΛΠΕ στη στήριξη των εργαζομένων

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Κώστας Γεράρδος, τόνισε τη σημασία της λιανικής στην ελληνική οικονομία και τη ζωτική συμβολή των εργαζομένων της:

«Η λιανική δεν είναι μόνο ο κορμός της ελληνικής οικονομίας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι εργαζόμενοί μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αξίζουν κάθε δυνατή στήριξη. Η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε η πρόληψη και η υγεία να γίνουν προτεραιότητα για όλους.

Ο ΣΕΛΠΕ θα είναι αρωγός, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που θωρακίζει τους ανθρώπους της λιανικής και κάνει τους χώρους εργασίας πιο ασφαλείς».

Δράσεις πρόληψης και συμμετοχή του ΣΕΛΠΕ

Ο ΣΕΛΠΕ δεσμεύεται να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις πρόληψης και εκπαιδευτικά προγράμματα, υποστηρίζοντας κάθε καμπάνια και πρόγραμμα δημόσιας υγείας που συμβάλλει στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου η πρόληψη και η ευζωία αποτελούν προτεραιότητα.

Τα «Πρωινά του ΣΕΛΠΕ» και η ανταλλαγή απόψεων

Τα «Πρωινά του ΣΕΛΠΕ» είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου που περιλαμβάνει σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων των μελών του με θεσμικούς φορείς. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να προωθούνται συζητήσεις και να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και ειδικά τον κλάδο του λιανικού εμπορίου.