Για τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και το μεταναστευτικό μίλησε, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

«Εμείς δεν είμαστε συλλήβδην ξενόφοβοι και πιστεύουμε ότι η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, περνάει μέσα από μία μία ουσία, μία λέξη, πάρα πολύ σημαντική, την οποία δεν μπορεί να τη δώσει η ακροδεξιά, η συνεργασία τόσο μεταξύ μας όσο και με τις όμορες χώρες», είπε, ο βουλευτής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ελλάδα δίνει άσυλο και πρέπει να δίνει, αλλά πρέπει και να επιστρέφει αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο».

«Χαιρόμαστε διότι στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη ήρθε επιτέλους πολύ εγγύτερα στις ελληνικές θέσεις που εδώ και πέντε χρόνια παρουσιάζουμε μετ’ επιτάσεως» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Ερωτηθείς για το «μοντέλο Ιταλίας» απάντησε ότι «δεν μία ιδέα η οποία καταρχήν είναι απορριπτέα, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχει διάφορα τεχνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν επεξεργασίας. Δεν θα μπορούσε να απορριφθεί ενδεχομένως σε ένα διμερές επίπεδο. Εκείνο όμως το οποίο εμείς προτείνουμε, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να εξετάσουμε την πιθανότητα να δημιουργηθούν κέντρα εκτός ΕΕ, για όποιον δεν θα δικαιούται ασύλου, αλλά δεν θα μπορεί ταυτόχρονα για τεχνικούς λόγους να επιστρέφει άμεσα στην πατρίδα του».

Σχετικά με αυτό συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι στις επόμενες συνόδους θα έρθει και η Κομισιόν με πιο συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν πιο ώριμες ιδέες».