Η Ζωή Ράπτη κατά την σημερινή επίσκεψή της στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ) ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Λουκόπουλο και από τον αντιπρόεδρο Βασίλη Παπασωτηρόπουλο, για τις αναπτυξιακές δράσεις που υλοποιούνται, με στόχο την καθοριστική συμβολή του ΕΠΠ στη δημιουργία μιας σύγχρονης καινοτομικής, επιχειρηματικής περιοχής, που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και διασύνδεσης με τον παραγωγικό χώρο.

Μετά την επίσκεψή της στους χώρους του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, η υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Το Πάρκο αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του πώς η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα δημιουργεί νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Στο ΕΠΠ στεγάζονται σήμερα περισσότερες από 45 εταιρείες, 2 Κέντρα Ικανοτήτων, το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΙΝΒΙΣ και λειτουργούν 8 Innovation Hubs, ενώ εργάζονται καθημερινά περισσότεροι από 150 επιστήμονες υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου.

Φιλοξενούνται κατά βάση ελληνικές εταιρείες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Μικροηλεκτρονική, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Βιοεπιστήμες.

Η πλειοψηφία των εταιρειών παρουσιάζει σημαντική εξωστρέφεια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κατοχυρωθεί περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 40 έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ σε πολλές από τις εταιρείες έχουν επενδυθεί κεφάλαια υψηλού ρίσκου (venture capitals) αλλά και μικρότερα ιδιωτικά».

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Ανάπτυξης επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων που ανήκει στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, καθώς και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Σε δήλωσή της επεσήμανε: «Πρόκειται για δύο ινστιτούτα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων εντός των επιστημών της πληροφορικής και της χημικής μηχανικής με σπουδαία ερευνητικά αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις.

Ως υφυπουργός αρμόδια για την Έρευνα και την Καινοτομία, με την παρουσία μου εδώ εκφράζω την στήριξη της Πολιτείας σε πρωτοβουλίες που οδηγούν την Ελλάδα στην αιχμή της τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι πρωτοποριακές λύσεις που αναπτύσσονται εδώ, βάζουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Γι’ αυτό και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επενδύουμε στην κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου στο campus του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Πάτρα, 1.500 τετραγωνικών, με προϋπολογισμό ύψους 4 εκατ. ευρώ, καθώς και στην κατασκευή του νέου κτιρίου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά που θα στεγάσει το ΙΝΒΙΣ στην Πάτρα, συνολικής επιφάνειας 2.800 τετραγωνικών μέτρων, με προϋπολογισμό ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στην Πάτρα χρηματοδοτούμε ως υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, δύο εμβληματικές δράσεις, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίες υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και σε συνέργεια με τα ερευνητικά μας κέντρα και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας με αντικείμενο:

Α) Την ενοποίηση και ανάλυση μεγάλων δεδομένων για την ευρεία εφαρμογή της Ιατρικής Ακριβείας στην Ελλάδα, ένα έργο ύψους 2.4 εκατ. ευρώ και

Β) την Βελτιστοποίηση διαδικασιών παραγωγής με Cyber-Physical Systems. Το συνεργατικό αυτό έργο αποσκοπεί στην δημιουργία Δικτύου Αριστείας για την Ανάπτυξη, Διάδοση και Εφαρμογή Τεχνολογιών Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελληνική Μεταποιητική Βιομηχανία και φιλοδοξεί να οδηγήσει την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία στον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς την υλοποίηση και εφαρμογή έξυπνων πρακτικών σε εγκαταστάσεις παραγωγής. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό ύψους 2.5 εκατ. ευρώ.

Είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε, με κάθε διαθέσιμο τρόπο, γιατί το μέλλον ανήκει σε όσους τολμούν και όσους σχεδιάζουν το αδύνατο σήμερα, για την Ελλάδα του αύριο».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Πάτρα, η κ. Ράπτη συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και ενημερώθηκε για τα έργα έρευνας και καινοτομίας που υλοποιούνται με χρηματοδότηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και με την επίβλεψη της περιφέρειας, όπως η ανέγερση του κτιρίου του ΙΝΒΙΣ του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στην Πάτρα.

Επίσης, ενημερώθηκε για την πρόταση δημιουργίας ενός νέου ερευνητικού κέντρου με έδρα στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο θα εστιάσει σε τομείς, όπως η αγροδιατροφή και ο τουρισμός.

Πηγή: ΑΠΕ