Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 χρόνων το οποίο θα φτάσει φέτος τα 13,9 δισ. ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης και υπογράμμισε ότι τα χρήματα των δημοσίων επενδύσεων σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις αλλάζουν το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και αυτό φαίνεται στις εξαγωγές που έχουν φτάσει πλέον στο 50% του ΑΕΠ, κάτι που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν μερικά χρόνια.

«Το 2024 έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τα τελευταία 14 χρόνια. Θα φτάσει τα 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης του ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος, χωρίς να συμπεριλάβουμε το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, προσεγγίζουμε περίπου τα 15 δις και επιπροσθέτως αυτού έχουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις που κατ’ ουσία προχωρούν μαζί με το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα. Του χρόνου αυτό θα αυξηθεί από 13,1, θα πάει στα 14,2 και ούτω καθεξής. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να αλλάξουμε και το παραγωγικό μοντέλο. Βλέπουμε από τα αποτελέσματα ότι στις εξαγωγές έχουμε φτάσει στο 50 % του ΑΕΠ, κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε στο παρελθόν και έχουμε καλύψει κάπως το επενδυτικό κενό. Προχωράμε, όμως, διότι βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει δύναμη εξαγωγική και η μεταποίηση είναι κάτι το οποίο φαίνεται ότι κινείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια».

«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει στο 2,2% τη στιγμή που στην Ευρώπη μεσοσταθμικά θα έχουμε 0,8%. Δηλαδή κατ’ ουσία στην Ελλάδα θα έχουμε τρεις φορές την ανάπτυξη της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα τα οποία τρέχουν φέρνουν αποτελέσματα», είπε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Είναι φανερό ότι αλλάζουν ορισμένα πράγματα και αυτό το βλέπουμε και στο θέμα των νέων θέσεων εργασίας που έχουν ξεπεράσει τις 500.000 και έχει μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%» κατέληξε στο τέλος.