Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να δίνει το σήμα στα στελέχη του για εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου, στροφή στην κοινωνία και επένδυση στην εξωστρέφεια, προκειμένου να γνωστοποιούνται στους πολίτες με εύληπτο τρόπο οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται και σχετίζονται με την καθημερινότητά τους. Χθες κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2025, το οποίο βασίζεται στο νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, ακολουθώντας μια νέα μεθοδολογία, καθώς πλέον μπαίνει όριο στην ετήσια αύξηση δαπανών.

«Θα μπορούμε να αποταμιεύουμε στις καλές εποχές και να ξοδεύουμε περισσότερα σε περίπτωση εξωγενούς ή εσωτερικής κρίσης», ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο ΔΕΘ

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Αυξήσεις Συντάξεων: Στις συντάξεις θα εφαρμοστεί αύξηση 2,2% – 2,5%.
  • Μισθοί Δημοσίου: Αύξηση των μισθών στο Δημόσιο με τη σύνδεση του εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων.
  • Αποζημίωση Νυχτερινών Υπηρεσιών: Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης για τις νυχτερινές υπηρεσίες των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις).
  • Ασφαλιστικές Εισφορές: Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025, με 0,5% να προέρχεται από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές του κλάδου υγείας.
  • Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και διορθώσεις στο τεκμήριο εισοδήματος.
  • Επιστροφή ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο: Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
  • Αυτοτελής Φορολόγηση Εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
  • Επέκταση της απαλλαγής από ΦΠΑ 24% για νέα κτίρια και κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Απουσία αντιπολίτευσης

Στο μικροσκόπιο μπαίνει η διατήρησης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και το γεγονός ότι για αρκετό χρονικό διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζονται λόγω εσωτερικών αναταράξεων με την κυβέρνηση να βαδίζει πολιτικά μόνη, απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Έτσι, αυτό που επισημαίνεται από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ανάγκη η χώρα να αποκτήσει μια αξιόπιστη, κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση προκειμένου να γίνονται συγκρίσεις.

Μετά το δεύτερο γύρο την προσεχή Κυριακή όπου θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή είτε να ισχυροποιηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζοντας τη θητεία του, είτε θα υπάρξει αλλαγή φρουράς με τον Χάρη Δούκα η συζήτηση αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί. Ωστόσο, στη ΝΔ αυτό που συζητείται είναι ότι στη μάχη για το ευρύτερο κέντρο το ΠΑΣΟΚ δείχνει ευάλωτο, ενώ ο πρωθυπουργός παραμένει κύριος εκφραστής του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική στρατηγική αναπροσαρμόζεται και θα «κλειδώσει» όταν αναδειχθούν οριστικά οι ηγεσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, αυτό που ιεραρχείται ψηλά αυτή τη στιγμή είναι η ανάγκη για εξωστρέφεια, η ουσιαστικότερη επαφή βουλευτών – υπουργών, αλλά και η ενεργοποίηση της βάσης, η οποία και θα ιχνηλατεί τον παλμό της κοινωνίας.