Εκλογικό ραντεβού το 2027 έδωσε στους πολίτες ο πρωθυπουργός δεσμευόμενος ότι τα επόμενα τρία χρόνια η κυβέρνηση θα «τρέξει» για να πετύχει ρεαλιστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ρήξεις, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος όχι απλά να ολοκληρώσει τη θητεία, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μια νέα. Η φράση: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη» αλλά και οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν στη συνέχεια άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά όσον αφορά στις προθέσεις του να σπάσει ένα ρεκόρ, καθώς κανένας πρωθυπουργός δεν έχει πραγματοποιήσει τρεις συνεχόμενες θητείες.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ κατέδειξε και τις προθέσεις του τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Δείχνοντας ότι ακούει τους πολίτες, δεν ξεδίπλωσε μεγαλεπήβολα σχέδια για την επόμενη τριετία, ωστόσο οι δύο προτεραιότητες που έθεσε για την επόμενη τριετία –αύξηση μισθών και αναβάθμιση του ΕΣΥ– δεν είναι δυο στόχοι εύκολα επιτεύξιμοι. «Αν ήταν, θα το είχαν κάνει πολλοί προκάτοχοί του», σχολίαζε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία μια συγκεκριμένη αποστροφή του: «Η Ελλάδα του 2010 είναι μία Ελλάδα η οποία πρακτικά χρεοκόπησε. Το 2010 ζούσαμε ξεκάθαρα πάνω από τις δυνατότητές μας. Ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε μία πραγματικότητα μεγάλων ελλειμμάτων και ενός επιπέδου ζωής το οποίο ουσιαστικά είναι πλασματικό».

Γνωρίζοντας καλά ότι η ΝΔ είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας, δεν δίστασε να προβλέψει ότι στις επόμενες κάλπες η αυτοδυναμία είναι εφικτή.

Επειδή όμως ο πολιτικός χρόνος κυλάει διαφορετικά από τον κανονικό χρόνο, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι, εκτός από την πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι δεν πρέπει να χαθεί η επαφή με τους πολίτες και για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, για να αναδείξει το κυβερνητικό έργο.

Όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική του σε κάθε επίπεδο, πολύ απλά γιατί, όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα σε πολλούς τομείς, είναι αποτελεσματική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε και πώς βλέπει ο ίδιος την αντιπολίτευση –χαρακτηριστική η φράση «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία»– και επισημαίνοντας την πολιτική ανισορροπία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είπε ότι είναι καλό ανά πάσα στιγμή να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα εκτός από αυτή την οποία εκφράζει η κυβέρνηση. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί της, είναι όμως μια συγκροτημένη πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος. Και κυρίως είναι μια κοστολογημένη πρόταση», είπε επίσης.

Δεν έριξε νερό στον μύλο της εσωστρέφειας

Παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε για την ταυτόχρονη απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, από την ομιλία του το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε από τη μια να αφήσει κάποια αιχμή για τη στάση των δύο «πρώην» και διεμήνυσε σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. «Εκεί θα βρουν ουσιαστικά προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία μια χαρά είναι», είπε.