«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη η χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ, με τίτλο: «Η Συμβολή του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στην Παιδεία, στην Υγεία και στο Περιβάλλον», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
«Αυτό, χάρη στην επιτυχή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι, όχι μόνο να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ, αλλά να αξιοποιήσουμε την κοινοτική χρηματοδότηση προς όφελος της ανάπτυξης, προς όφελος της επιτάχυνσης της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αυτό βεβαίως είναι εύκολα πεις είναι λίγο δυσκολότερο να το κάνεις. Αυτή την ώρα που μιλάμε, σε ολόκληρη την Ελλάδα εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Κοντά σε αυτά που γνωρίζαμε τόσα χρόνια και συνεχίζονται, πού είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν προστεθεί και τα προγράμματα του Τ.Α., όπου οι προθεσμίες είναι πιο σφιχτές και τα πράγματα σε όλη την Ευρώπη από πλευράς διαχείρισης εξ’ ορισμού είναι πιο δύσκολα.
Όμως, την ώρα που η πατρίδα μας έχει βιώσει την άνευ προηγουμένου κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, τώρα χωρίς υπερβολή είναι το πατριωτικό μας καθήκον να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί είναι ώρα να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης και να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο».
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι όλοι όσοι διαχειρίζονται τέτοια προγράμματα, «είτε σε κεντρικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο», είτε ενταγμένοι στην κυβερνητική μηχανή, είτε στις περιφέρειες και στους δήμους, «συμμερίζονται απόψεις, που δεν έχουνε κανένα κομματικό χρώμα, αλλά είναι απόψεις που υπογραμμίζουν τη μεγάλη προστιθέμενη αξία και χρησιμότητα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» και επεσήμανε: «Και θα έλεγα ότι εκτός από τα παραδοσιακά έργα, που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, που ασφαλώς έχουν τη χρησιμότητα τους, βασικά δηλαδή τα έργα των υποδομών, πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να δούμε έργα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, έργα κατάρτισης τα οποία πρέπει να πιάνουν τόπο γιατί τα χρειάζεται η οικονομία, αλλά και έργα που είναι ιδιαίτερης προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι τα έργα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε προς μία πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή κατεύθυνση χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς διακηρύξεις, αλλά με στόχο διαγράμματα με χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένα, που θα έχουν και το αντίστοιχο αποτέλεσμα».