Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το 20ο F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση «Viper», ενώ αναμένει ακόμη 64 μοντέλα να παραδοθούν έως και το 2027.

Η παράδοση έγινε από την Lockheed Martin και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με την πρώτη εταιρεία να εκδίδει σχετική ανακοίνωση.

«Η Lockheed Martin είναι περήφανη που συνεργάζεται με την ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16 στην προηγμένη διαμόρφωση Viper για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», δήλωσε ο OJ Sanchez, αντιπρόεδρος του Integrated Fighter Group της Lockheed Martin.

«Αυτές οι αναβαθμίσεις διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες που ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τη διαλειτουργικότητά του στις ειρηνευτικές και αποτρεπτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Lockheed Martin, σε συνεργασία με την ΕΑΒ, αναβαθμίζει 84 αεροσκάφη F-16, με τις εργασίες για τα αεροσκάφη να πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με την καθοδήγηση των ομάδων της Lockheed Martin, που βρίσκονται τόσο στους χώρους στην ΕΑΒ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με ακόμα 16 αεροσκάφη σε εξέλιξη προς αναβάθμιση σε διαμόρφωση Viper, επιπλέον αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συνεργασία ενισχύει τη διαλειτουργικότητα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και περιλαμβάνει προηγμένες βελτιώσεις ασφάλειας και συστημάτων, όπως το ραντάρ APG-83 και το σύστημα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης εδάφους, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.