Για την κουβέντα που άνοιξε από χθες στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είναι μια εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση και δεν είναι ωφέλιμο 6 μήνες και περισσότερο να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε την σοβαρή αυτή συζήτηση. Και είναι προσβλητικό να ανοίγει τέτοια συζήτηση όταν αφορά το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει αλλά δεν είναι η ώρα του», είπε.

Πρόσθεσε: «Ένα από τα λάθη που έγιναν είναι ότι για ένα ζήτημα που είχε λιγότερη σημασία καθίσαμε και συζητήσαμε πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Οι μονοθεματικές συζητήσεις δεν ωφελούν. Δεν γίνεται επί 6 μήνες να μας ακούν να συζητάμε για κάτι το οποίο αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να σεβόμαστε τον θεσμό και τα πρόσωπα».

Παραδέχθηκε ότι «δεν χρειάζεται να κάνουμε ένα επινίκιο γλέντι. Καταλάβαμε την δυσαρέσκεια των βουλευτών και του κόσμου. Τα μηνύματα έχουν ληφθεί και προχωράμε παρακάτω».

Είπε επίσης: «Εγώ δεν είπα ότι δεν προσμετράται η γνώμη των βουλευτών αλλά είπα ότι είναι νωρίς και δεν βοηθά την δημοκρατία μας και τον δημόσιο διάλογο. Είναι ένα θέμα της ατζέντας του 2025».

Όσον αφορά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όσα ακούστηκαν για τη διεύρυνση αλλά και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά αναφέρθηκε στη διαδικασία λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική κατάκτηση η οποία και διαφοροποιεί ιστορικά τη ΝΔ από τα άλλα κόμματα. «Μέσα σε ένα διάστημα ούτε τριών εβδομάδων προσπαθήσαμε ένα αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα των εκλογών. Έγινε γόνιμος διάλογος και είναι αυτονόητο για εμάς. Έχουν ξεχωριστή σημασία οι επισημάνσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους των πολιτών (σ.σ. τους βουλευτές). Είναι μια δύναμη που στηρίζει καθημερινά το κυβερνητικό έργο. Πρώτος ο πρωθυπουργός το αποκρυπτογραφεί».

Όσον αφορά στην ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ τόνισε: «Το κόμμα μας σύμφωνα με το καταστατικό μας είναι παρών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα και βάζει την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον. Παίρνει αποφάσεις με θετικό αντίκτυπο στους πολίτες και η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια έχει ισχυροποιηθεί. Προσπαθούμε να επουλώσουμε πληγές της περασμένης 10ετιας και να ανεβάσουμε τους δείκτες για την ευημερία των πολιτών. Είμαστε κάτι παραπάνω από προσηλωμένοι στις αρχές της ΝΔ».

Για τη διεύρυνση είπε ότι είναι μια συνειδητή επιλογή που επικροτείται από τους πολίτες. «Δεν φύγαμε ούτε μια στιγμή ο πρωθυπουργός κι εγώ από τη ΝΔ και όσοι πιστεύουν στο κοινό μας όραμα έχουν την κοινή συνισταμένη την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Η επιλογή των υπουργών είναι διαχρονικά αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και κριτήρια είναι η καταλληλότητα ενός προσώπου που αξιολογείται. Όλοι αξιολογούμαστε από τους πολίτες. Έχουμε μια παράδοση να υπερισχύουν τα κοινοβουλευτικά στελέχη αλλά την ίδια αξία έχουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Η συνύπαρξη αυτή έχει κοινή συνισταμένη το αποτέλεσμα και με βάση αυτό θα αξιολογείται η κυβέρνηση. Η παρουσία εξωκοινοβουλευτικών στελεχών: οφείλω να σημειώσω ότι πολλά από αυτά τα στελέχη είτε προσήλθαν στη ΝΔ είτε ήταν διαχρονικά στη ΝΔ όσα εξ αυτών πολιτεύθηκαν τιμήθηκαν από τους πολίτες και ψηφοφόρους της ΝΔ ακόμα και στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των πολιτών. Αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού με σεβασμό στις ρίζες της παράταξης και ενοποίησης δυνάμεων επικροτείται από τους πολίτες».

«Θεωρώ δεδομένο ότι έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός»

Για το αν έχει κληθεί ο πρωθυπουργός στις ομιλίες των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «κι εγώ θα παραστώ και θεωρώ δεδομένο ότι έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός όπως και πολλοί βουλευτές. Όσοι ανήκουμε στην παράταξη αυτή έχει σημασία να ακούμε με σεβασμό τις απόψεις όσων κράτησαν το τιμόνι της ΝΔ και της χώρας».

Χαρακτήρισε αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας τα όσα γράφονται και λέγονται περί απομόνωσης του πρωθυπουργού από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς. «Είναι ωραίες ιστορίες που κάποιοι φτιάχνουν για να κατασκευάσουν δήθεν προβλήματα».

Για τον Μάριο Σαλμά και αν τίθεται θέμα διαγραφής του: «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες μιας εσωτερικής διαδικασίας αλλά ως γενικό σχόλιο περί λίγων και πολλών λέω ότι η ΝΔ εξυπηρετεί με την πολιτική της όλους τους Έλληνες με τις 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με τους 50 φόρους που μειώθηκαν με την οχύρωση των συνόρων, το ψηφιακό κράτος, την ενδυνάμωση των δημοσίων πανεπιστημίων κ.α. Η πολιτική μας δεν έχει κομματική απόχρωση ούτε απευθύνεται σε λίγους. Είναι καλύτερο να μιλάς με στοιχεία παρά με ταμπέλες που δεν αποδεικνύονται από κανένα γεγονός».

Επανέλαβε ότι η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοικτή για όλα τα μέλη της Κ.Ο και είπε ότι δεν έχει τεθεί θέμα διαγραφής του κ. Σαλμά.