Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους της, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters, διαψεύδοντας ουσιαστικά τις χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τους πιστωτές της χώρας, και όχι μόνο έναντι του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Η επιμήκυνση του συνολικού χρέους αφορούν ουσιαστικά αναδιάρθρωση και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου έφεραν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της χρονικής αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της χώρας, παρά την επίσημη θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ότι δε θα χρειαστεί συνολική αναδιάρθρωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στο τεράστιο βάρος του χρέους της χωρίς «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων που έχει εκδώσει, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι θα έβλεπε επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο και της επιμήκυνσης των δανείων βοήθειας που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε παρατήρηση του κ. Αλέξη Παπαχελά ότι κάτι τέτοιο συνιστά αναδιάρθρωση του χρέους, τεχνικά και πρακτικά, ο κ. Πάγκαλος συμφώνησε, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για αναδιάρθρωση που δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πρόθεση της χώρας να εκπληρώσει πλήρως τις χρηματικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της.

Μάλιστα, έδωσε και είδηση λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διεξάγει ήδη διαπραγματεύσεις για το θέμα της επιμήκυνσης (κάνοντας αναφορά στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup), χωρίς όμως να διευκρινίσει με σαφήνεια αν οι διαπραγματεύσεις αυτές αφορούν συνολικά στο χρέος ή μόνο στην αποπληρωμή της βοήθειας προς την Ελλάδα των 110 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών που διατήρησε την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι «η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα στις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ. Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για επιμήκυνση των δανείων των 110 δισ. ευρώ και σε αυτό μένουμε. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω, κάτι επιπλέον περί επιμήκυνσης όλου του χρέους».