«Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού το Σεπτέμβριο του 2023, όταν ερωτήθηκε σχετικά στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο χρόνος που θα επιλεγεί να έρθει στη βουλή η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί προσωπική του απόφαση. Πέρασαν μόλις 4 μήνες και το θέμα δε σταμάτησε να τροφοδοτείται στο δημόσιο διάλογο, προκαλώντας έναν αχρείαστο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι είχαν αρχίσει να διατυπώνονται και διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ. Λίγες μόνο ημέρες πριν και μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, απαντούσε: «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα».
Μεσολάβησαν μόλις 4 ημέρες και αποφασίστηκε κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου να ανοίξει και επίσημα στο δημόσιο διάλογο η συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να εκκινεί τη διαδικασία αύριο, Τετάρτη (10/1), στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην ΕΡΤ, εξηγώντας τον πυρήνα και τους άξονες του σχετικού νομοσχεδίου, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να προωθήσει την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια με τη μορφή της υιοθεσίας, αλλά όχι μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς πρόκειται για μία διάταξη, που προκαλεί συνολικότερες αντιδράσεις και αντιρρήσεις.
Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αποκάλυπτε στο Νewsbeast ότι παρά τις εισηγήσεις, που δέχονταν να φέρει το θέμα μετά τις ευρωεκλογές, για να αποφύγει η ΝΔ το πολιτικό κόστος, αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία, διότι το θέμα είχε αρχίσει να «τραυματίζει» την εικόνα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλα θέματα ιεραρχούνται από την κοινωνία πιο ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας και τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας.
Τα επόμενα βήματα
Το ζητούμενο, τώρα, για την κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει με επιχειρήματα να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί σε μια μερίδα της κοινωνίας, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί αντιδράσεις από την εκκλησία, απλούς πολίτες, αλλά και από το εσωτερικό της ΝΔ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δέχεται αντικρουόμενες πιέσεις από δύο πλευρές: α) από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, που λένε «ναι» στην ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία και αντίθετα β) από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, που διαφωνούν άρδην με αυτή την προοπτική, πρέπει να βρει τη χρυσή τομή και να αρχίσει να κλείνει ένα – ενα τα μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να χαμηλώσουν οι τόνοι από τους διαφωνούντες γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι φτάνουν τους 70, θα αναλάβουν συγκεκριμένοι υπουργοί να κάνουν «μασάζ» και να εξηγήσουν στους συναδέλφους τους ότι βασικός στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν διακρίσεις αλλά και η νομική τους αναγνώριση.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στην παρένθετη μητρότητα από ζευγάρια του ίδιου φύλου και το περιορίζει μόνο στην υιοθεσία εκτιμάται ότι θα περιορίσει το μέτωπο αυτών που αντιδρούσαν στην εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα σημαντικό «αγκάθι», που πρέπει να ξεπεραστεί. Μήπως με τη διάταξη αυτή δεν ικανοποιηθούν καθολικά τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και παράλληλα οι ακραίες φωνές παραμείνουν ενεργές, στρέφοντας το συντηρητικό κοινό πιο δεξιά της ΝΔ.