Σε συστράτευση για τις νέες πολιτικές μάχες της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης κάλεσε τα γαλάζια στελέχη από το βήμα της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως επόμενο ορόσημο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και ορίζοντας το διπλό στοίχημα της ευρωκάλπης: α) διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας για να συνεχίσει η χώρα να διαγράφει τροχιά προόδου και ανάπτυξης και β) να δυναμώσει η εθνική φωνή μας στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο εσωτερικό της παράταξής του έθεσε ως πολιτικό στοίχημα την προώθηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων (ήδη έχουν προωθηθεί 20 νομοσχέδια) σε συνδυασμό με συντονισμένες παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ωστόσο -όπως τόνισε- δε θα διστάσει να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα για να διορθώσει διαχρονικές παθογένειες που έχουν ριζώσει για τα καλά.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρα εσωκομματικά μηνύματα, ξεκαθαρίζοντας ότι το 41% των εθνικών εκλογών δεν επιτρέπει λάθη, ούτε «υπερφίαλες συμπεριφορές» και ζητώντας από όλους να είναι μετρημένοι και ουσιαστικοί. Και είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός χτυπάει το «καμπανάκι» στα στελέχη του – υπουργούς, ζητώντας τους να αποφύγουν τα «φάλτσα», γεγονός που ερμηνεύτηκε από τους γνωρίζοντες τον τρόπο που λειτουργεί ότι η επόμενη παραφωνία θα σημάνει αυτόματα και «κόκκινη κάρτα».

Μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακουφιστεί η κοινωνία από τη «θηλιά» που έχουν επιφέρει στα νοικοκυριά οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα «δεν θα γίνει Μπανανία» και θα παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Έμφαση δίνεται και στον τομέα της Υγείας με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και προώθηση της ηλεκτρονικής λίστας των χειρουργείων.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση εστιάζει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με μια σειρά παρεμβάσεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός. Συμβιβασμός με παθογένειες, με παγιωμένα συμφέροντα» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διπλή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Την απουσία αντιπολίτευσης καυτηρίασε ο πρωθυπουργός ασκώντας δριμεία κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «μαλώνουν αν ο αρχηγός τους είναι ο Trump ή ο Beppe Grillo. Kαι διαφωνούν για το διαβόητο «μαξιλάρι», παίζουν «μαξιλαροπόλεμο» τώρα μεταξύ τους». Για μηδενιστικό λόγο κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προσδοκώντας να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να περιμένει την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «ώριμου φρούτου», ώστε να υποδεχθεί τους ψηφοφόρους του. Κάλεσε δε τα γαλάζια στελέχη να μην ασχολούνται με τους πολιτικούς τους αντιπάλους, οι οποίοι – όπως είπε- κοιτούν την «καταπακτή» της ιστορίας, απ’ όπου προσπαθούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο είτε το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αδιέξοδης αριστεράς.