Οι οικονομικές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις και θέματα σχετικά με την λαθρομετανάστευση κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, με το γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Φιγιόν.
«Πιστεύω», είπε ο κ. Παπανδρέου με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, «ότι συμπίπτουμε στην άποψη για την ανάγκη μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. Όχι μόνο στο θέμα της αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης που περνάει η ευρωζώνη αλλά και για την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ παντού: στη γειτονιά της, στις σύγχρονες τεχνολογίες, στην ανταγωνιστικότητα, στην ανάγκη να μπούμε στην πράσινη ανάπτυξη, στη στήριξη των υποδομών, συγκοινωνιακών και διαδικτυακών, στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Ελλάδας και με τις γειτονικές της χώρες, όπως με την Τουρκία. Επανέλαβε δε την άποψή του για την ανάγκη μιας συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.
Τα διμερή θέματα απασχόλησαν επίσης τους δύο ηγέτες. «Οι σχέσεις μας είναι άριστες», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Η Γαλλία μας έχει στηρίξει στην ΕΕ για τη δημιουργία του μηχανισμού που ήταν βασική επιλογή για να πάρουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να κάνουμε τις αλλαγές και να γίνουμε και εμείς βιώσιμοι, ανταγωνιστικοί και με ευημερία».
Συζητήθηκαν επίσης και οι διμερείς πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν τις επενδύσεις, οι συνεργασίες στο μέτωπο του πολιτισμού καθώς και οι αλλαγές στα συστήματα παιδείας.
Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου κατευθύνθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου για τον εορτασμό των Θεοφανείων και στη συνέχεια μετέβη στον τάφο της μεγάλης Γαλλίδας ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί.