Τα δύο χρυσά μετάλλια που κατέκτησε η Κίνα κατά την 1η ημέρα των αγωνισμάτων κολύμβησης των Ολυμπιακών του Λονδίνου, κρύβουν πίσω τους δύο ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Η 16χρονη Σιγουέν Γε, που στέφθηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 400μ. μικτή ατομική και κατέρριψε με 4:28.43 το παγκόσμιο ρεκόρ της Στέφανι Ράις, θα λέγαμε ότι είναι το… κλασικό αθλητικό προϊόν της Κίνας: ξεκίνησε την κολύμβηση το 2003, μετά από παρότρυνση της δασκάλας της, που πρόσεξε ότι διαθέτει μακριά χέρια. Εκανε την πρώτη διεθνή εμφάνισή της το 2010, κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια στους Πανασιατικούς αγώνες, και πέρυσι πανηγύρισε στο Παγκόσμιο της Σανγκάης ένα χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή ατομική. Στα 400μ. είχε μείνει πέμπτη, φαίνεται όμως ότι… φύλαγε το καλό για το Λονδίνο.

Ο 21χρονος Γιανγκ Σουν πάλι, είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. Ο πρώτος άνδρας Κινέζος «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην ιστορία της κολύμβησης επέλεξε να φύγει από την πατρίδα του και να μεταβεί στην Αυστραλία, όπου ζει και προπονείται με τον διάσημο προπονητή Μάικλ Μπολ. Μάλιστα στις αρχικές δηλώσεις του απέδωσε τη νίκη του στα 400μ. ελεύθερο στο γεγονός ότι προπονείται στην Αυστραλία, λίγο αργότερα όμως «ανέβηκε» μία δεύτερη δήλωσή του, στην οποία τονίζει ότι η νίκη του αποδεικνύει την αξία του κινεζικού λαού!