Αισιόδοξος ότι η Εθνική μπορεί να τα καταφέρει και κόντρα σε Σλοβενία και Κροατία στη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ, αρκεί να παίξει όπως στο ματς με την Ισπανία, δήλωσε στον NovaΣπορ FM ο Κώστας Μίσσας.Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, απέδωσε την «μετάλλαξη» της Εθνικής στο παιχνίδι με τους «φούριας ρόχας» στον ψυχισμό των ελλήνων παικτών και τη βελτίωση της αμυντικής σκέψης και τακτικής, ενώ χαρακτήρισε παράλληλα δύσκολο το έργο του Αντρέα Τρινκιέρι να «χωρέσει» δώδεκα πολύ καλούς παίκτες σε παιχνίδια που χρειάζονται πιο «κλειστό» rotation. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Στράτου Περπέργλου και εμφανίστηκε αισιόδοξος ενόψει της συνέχειας του τουρνουά.

Αναλυτικά, ο Κώστας Μίσσας δήλωσε:

– την αγωνιστική μετάλλαξη που έδειξε η Εθνική κόντρα στους Ισπανούς:

«Εξηγήσεις μπορείς να δώσεις πολλές. Η πιο εύκολη είναι αυτή που λέει ότι το άθλημα είναι ψυχολογίας. Αυτή παίζει μεγάλο ρόλο και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ικανότητες. Η ελληνική φυλή έχει έναν μεγάλο ψυχισμό και στα δύσκολα βγάζει προσοχή και συγκέντρωση στον στόχο. Δεν υπάρχει άλλη επιστημονική ανάλυση».

-τον κίνδυνο νέου σκαμπανεβάσματος στην απόδοσή στα προσεχή παιχνίδια:

«Από την Ιταλία και την Φινλανδία χάσαμε για διάφορους λόγους, αλλά το πάθημα έγινε μάθημα. Στο ματς με την Σλοβενία, παρότι παίζει στην έδρα της και έκανε καλή εμφάνιση με την Ιταλία, είναι μία ομάδα που μπορούμε να νικήσουμε. Είναι πιο εύκολα προσαρμόσιμη σε μας. Με προσοχή και λίγη προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι παίκτες που τραβάνε στο σκοράρισμα είναι προσεγγίσιμοι στο μαρκάρισμα. Αρκεί να ακολουθήσουμε την χθεσινή συνταγή στην άμυνα και την μαχητικότητα».

-την βελτίωση της αμυντικής αποτελεσματικότητας:

«Παίξαμε επιθετική άμυνα και όχι «ξύλο». Η άμυνα είναι δράση και αντίδραση. Όταν είσαι στην δράση, αναγκάζεις τον αντίπαλο να οδηγηθεί στα μειονεκτήματά του. Με την Ισπανία ήμασταν εξαιρετικoοί. Είχαμε καθαρή άμυνα και καλή τακτική. Ανάλογα με το τι κάνει ο κάθε αντίπαλος πρέπει να προσαρμόζεσαι και να μην τον αφήνεις να δρα. Δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνεις αυτό, ιδιαίτερα σε μία Εθνική ομάδα που έχεις παίκτες που δεν είναι πολύ καιρό μαζί. Πρέπει να μην ξεχνάμε παράλληλα ότι και οι άλλοι παίζουν μπάσκετ και μάλιστα καλό. Θεωρώ ότι η άμυνα μας δίνει τη δυνατότητα να μείνουμε στο παιχνίδι, αλλά η επίθεση είναι αυτή που μας κάνει να κερδίζουμε. Έτσι έγινε με την Ισπανία. Μείναμε με την άμυνα κοντά στο σκορ και την κατάλληλη στιγμή ήρθαν τα δύο σουτ του Μπράμου για να πάρουμε τη νίκη».

-τον παίκτη που έχει ξεχωρίσει:

«Σε μία γενικότερη ανάλυση και στις δύο άσχημες εμφανίσεις που κάναμε έπαιξε ρόλο ο τραυματισμός του Σπανούλη. Είναι καταλύτης όχι μόνο για αυτά που κάνει εκείνος, αλλά και για να ξεμαρκαριστούν οι συμπαίκτες του. Χθες πάτησε για πρώτη φορά καλά μετά τον τραυματισμό και είδατε τη διαφορά. Στα πρώτα παιχνίδια ήταν εντυπωσιακός ο Περπέρογλου. Οι υπόλοιποι λίγο πολύ κυμάνθηκαν στα αναμενόμενα επίπεδα. Η Εθνική έχει δώδεκα παίκτες και μάλιστα καλούς. Είναι δύσκολο σε τόσο μεγάλα ματς να χρησιμοποιείς και τους 12. Είναι πιο λογικό να πας με κλειστό «rotation» 9-10 παικτών. Αυτό έκανε ο Τρινκιέρι και δικαιώθηκε. Και ας γίνεται πολύ κουβέντα γιατί δεν έπαιξε ο ένας ή ο άλλος. Όλοι είναι βασικοί στις ομάδες τους και είναι δύσκολη η δουλειά του. Ακόμα και τα παιδιά που νιώθουν κάπως αδικημένα, θα πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα. Είναι σημείο «κλειδί» για την επιτυχία».

-το αν είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια:

«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Και για τα παιχνίδια με Σλοβενία και Κροατία και για τη συνέχεια. Αν ακολουθήσουμε τη συνταγή που είχαμε με την Ισπανία δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Πάντα βήμα-βήμα με χαμηλό προφίλ και φάση με φάση. Είναι καλό που οι διεθνείς έχουν πεισμώσει. Είναι σημαντικό για να κάνουμε δύο νίκες και να περάσουμε στα προημιτελικά».

Πηγή: Sport-fm.gr