Για δεύτερη φορά μέσα σε 40 ημέρες, οι έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να δώσουν λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα.
Η προεκλογική σύγκρουση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Πρώτο Θέμα», κορυφώθηκε σε οξυμένο κλίμα καθώς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν, μέσω μιας πρωτοφανούς πόλωσης, την πρωτιά που δίνει το μπόνους των 50 εδρών και καθιστά τον νικητή αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή της επόμενης μέρας.
Η προοπτική να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας φαντάζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, ιδιαιτέρως πιθανή στις 18 Ιουνίου, αν και καμία λύση δεν είναι εύκολη, πολύ δε περισσότερο δεν υπάρχει η παραμικρή σιγουριά ότι το όποιο συμμαχικό σχήμα προκύψει θα έχει βιωσιμότητα. Η Ν.Δ. ελπίζει ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα μπορέσει να συνεργαστεί τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά σε ένα τρικομματικό σχήμα.
Στο σενάριο αυτό πρέπει αν ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και η διακηρυγμένη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να ενταχθεί στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην αμφισβητηθεί η κοινή προσπάθεια από μια ισχυρή κοινωνική και κοινοβουλευτική αντιπολίτευση.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει πάντα στη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης σε συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ. ή και σε μία επιπρόσθετη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες λόγω των συγκλίσεων για την αλλαγή του μνημονίου. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ψήφος ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση. Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και η ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης, εφόσον κερδίσει η Ν.Δ., κάτι που συναντά πρωτίστως την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδεχόμενο αδιεξόδου και προσφυγής σε τρίτες εκλογές φαντάζει σχεδόν απίθανο, αν και τίποτα δεν αποκλείεται στην πολιτική.
Πρώτο σενάριο
Η Ν.Δ. κερδίζει την πρωτιά
Τρεις παράμετροι θεωρεί το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ. ότι θα καθορίσουν τις εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την πρωθυπουργία:
Η πρώτη είναι το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα στις εκλογές. Φυσικά η προϋπόθεση είναι η πρωτιά και στόχος είναι το ποσοστό του κόμματος να αγγίξει ή έστω να πλησιάσει τον μαγικό αριθμό τρία. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, λένε οι «γαλάζιοι» επιτελείς, η Ν.Δ. και ο Σαμαράς θα έχουν όχι μόνο τον πρώτο, αλλά και τον αποφασιστικό λόγο και δύσκολα θα αμφισβητηθούν από οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Η δεύτερη παράμετρος, ακόμη κι αν το ποσοστό δεν είναι υψηλό, είναι η διαφορά που θα έχει από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια καθαρή διαφορά εμπεδώνει την εντύπωση νίκης και αναδεικνύει τον κ. Σαμαρά σε ρυθμιστή. Θεωρούν δεδομένο ότι το ποσοστό τους θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Η τρίτη είναι το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ, αφού θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Δεύτερο σενάριο
«Πυρήνας» ο ΣΥΡΙΖΑ
Το πιο θεαματικό σενάριο, με βάση τα δεδομένα της πολιτικής ζωής του τόπου μέχρι πριν από έναν μήνα, είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Ενδεχόμενη επικράτηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ελληνικές εκλογές θα αποτελέσει προηγούμενο για την πολιτική κατάσταση της χώρας και θα δοκιμάσει τις αντοχές όλου του πολιτικού συστήματος, εξαιτίας και του γεγονότος ότι θα πρέπει να αναζητηθούν συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, αλλά και ψύχραιμων αναλυτών, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ενδεχόμενο πρωτιάς, θα κινηθεί, πάνω από 123 έδρες και ίσως προσεγγίσει τις 135.
Τρίτο σενάριο
Οικουμενική εξ ανάγκης
Το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα και με προσδιορισμένη, επακριβώς, προγραμματική ατζέντα έχει ουσιαστικά στον πυρήνα του την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης και προβλέπει τη συμμετοχή σε ένα σχήμα συνεργασίας των κομμάτων εκείνων που είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου της χώρας. Δεν αφορά δηλαδή στο ΚΚΕ και φυσικά δεν περιλαμβάνει τη Χρυσή Αυγή.
Οι σκέψεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης αυτής (εάν θα αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα ή τεχνοκράτες), το πρόσωπο του πρωθυπουργού, τον χρονικό της ορίζοντα και τον σκοπό της ποικίλλουν.
Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα συζητηθεί έντονα ειδικά εάν τις εκλογές κερδίσει η Ν.Δ. αλλά και στην περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική της πρότασης αυτής εδράζεται στην άποψη ότι καμία κυβέρνηση δεν θα είναι ισχυρή στο εξωτερικό και βιώσιμη στο εσωτερικό εάν δεν έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων που θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Στο εξωτερικό – ισχυρίζονται όσοι την υποστηρίζουν- δεν θα μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για την αλλαγή του μνημονίου και στο εσωτερικό θα αμφισβητείται από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
Το συγκεκριμένο σενάριο θα έχει μεγάλη απήχηση εάν το πρώτο κόμμα επικρατήσει με σχετικά μικρό ποσοστό (περίπου 25%), γεγονός που θα του αφαιρέσει και αριθμητικές δυνατότητες, αλλά και πολιτική νομιμοποίηση να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας και της αρεσκείας του.