Σχηματισμός κυβέρνησης, για αποφυγή τρίτης προσφυγής στις κάλπες, αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και επανεξέταση των επαχθών μέτρων που έχουν βυθίσει τη χώρα στην ύφεση υπόσχεται ο Αντώνης Σαμαράς σε περίπτωση που το κόμμα του βγει πρώτο στις αυριανές εκλογές.

Απαντώντας σε δέκα ερωτήσεις της Real News, ο πρόεδρος της ΝΔ, θέτει τους όρους του για τη νέα κυβέρνηση.

1. Κυβέρνηση πάση θυσία ή τρίτες συνεχόμενες εκλογές;
Τρίτες εκλογές θα ήταν καταστροφικές. Η πρότασή μας είναι: κυβέρνηση με όσους δέχονται επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και παραμονή στο ευρώ.
2. Αν έρθετε πρώτος τι είδους κυβέρνηση θα σχηματίσετε και με ποιες άλλες δυνάμεις;
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ικανή και αποφασισμένη να διασφαλίσει την παρουσία μας στην Ευρώπη και το ευρώ.
3. Με το μνημόνιο τι ακριβώς θα πράξετε;
Θα επαναδιαπραγματευθούμε παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στα τέσσερα χρόνια, άμεση υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων, αλλά και την ανακούφιση της κοινωνίας.
4. Ποια θα είναι η πρώτη σας ενέργεια ως πρωθυπουργός;
Η συγκρότηση μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, ώστε να δώσουμε το μήνυμα της εξυγίανσης του Δημοσίου, του φραγμού στη σπατάλη και του σεβασμού στον πολίτη».
5. Τι θα επιδιώξετε στην πρώτη σας επίσκεψη στις Βρυξέλλες;
Στόχος μου είναι να χτίζω συμμαχίες για την Ελλάδα, που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε την πολιτική που μας επέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να ανακουφίσουμε την κοινωνία μας.
6. Ποια μέτρα σκοπεύετε να αλλάξετε;
Έχω προτείνει ήδη δέκα μέτρα επαναδιαπραγμάτευσης. Τα κυριότερα είναι η αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, η σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου και η κατάργηση του χαρατσιού των ακινήτων, με αντικατάστασή του από νέο ΕΤΑΚ.
7. Και με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα τι θα γίνει;
Η προσαρμογή αυτή προτείνουμε να γίνει σε τέσσερα χρόνια. ‘Ετσι, θα είναι πολύ λιγότερα εκείνα που θα πρέπει να εξοικονομηθούν για καθένα από τα επόμενα χρόνια.
8. Τον εκλογικό νόμο θα τον αλλάξετε;
Ναι, αλλά εδώ οι αλλαγές θα πάνε παράλληλα με τη συνταγματική αναθεώρηση. Γιατί είναι χρήσιμο να υπάρχει μόνιμο εκλογικό σύστημα και αυτό να συνδέεται με άλλες ρήτρες πολιτικής σταθερότητας.
9. Υπάρχει μείζον θέμα ατιμωρησίας της πολιτικής. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Με την εφαρμογή του πόθεν έσχες για όσους διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα.
10. Αν κερδίσει ο αντίπαλός σας τι αντιπολίτευση θα ασκήσετε;
Μια κυβέρνηση που θα καταγγείλει την δανειακή σύμβαση και θα διακόψει τη διεθνή χρηματοδότηση θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Θα πρέπει να μην αφήσουμε να γίνει τέτοια ζημιά.