Με την επόμενη Βουλή να φαίνεται δεκακομματική λίγες ώρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει την απαιτούμενη συσπείρωση, με την ΝΔ να έχει κάνει μερικά σημαντικά βήματα, αλλά το ΠΑΣΟΚ να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά νιώθοντας την ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ δίπλα του.

Και ναι μεν τα κομματικά επιτελεία «διαβεβαιώνουν» ότι στην κάλπη τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, όμως ηθελημένα ή αθέλητα ξεχνούν ότι διαφορετικές είναι και αυτές οι εκλογές του 2012.

Η ΝΔ επιχειρώντας την τελική επίθεση συσπείρωσης απορρίπτει κάθε ιδέα μετεκλογικών συνεργασιών σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που στο όνομα και πάλι της συσπείρωσης αλλά των κεντροαριστερών ψήφων, μιλά ευθέως για μετεκλογικές συνεργασίες δείχνοντας έναν κυβερνητικό συνασπισμό με την ΝΔ αλλά και την ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βλέποντας τα ποσοστά τους σε ικανά επίπεδα εντείνουν την αντιμνημονιακή ρητορική απορρίπτοντας κάθε πρόταση μετεκλογικών συνεργασιών με «τα κόμματα του μνημονίου» μια τακτική που υιοθέτησε τελευταία και το ΛΑΟΣ για τις ανάγκες της εκλογικής επανασυσπείρωση του.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα κομματικά επιτελεία όλων των σχηματισμών έχουν επί τάπητος και τα σενάρια συγκυβερνήσεων γνωρίζοντας ότι τα ποσοστά των κομμάτων και ειδικά των δύο πρώτων κομμάτων θα κρίνουν τις εξελίξεις.

Ήδη η ΝΔ έχει ήδη τοποθετηθεί αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στην περίπτωση που τα ποσοστά της οριακά δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία.