Την πεποίθησή του ότι ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα την Κυριακή, θα υποχρεώσει τις ηγεσίες του ΚΚΕ αλλά και της ΔΗΜΑΡ να αναθεωρήσουν την στάση τους, ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση της αριστεράς, εκφράζει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τονίζει ότι στόχος του κόμματός του είναι να πάρει τη διερευνητική εντολή στις εκλογές του 2012 και να σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί μια κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι την Κυριακή «το Μνημόνιο πρέπει να ηττηθεί ολοκληρωτικά»,διαφορετικά, προσθέτει, «αυτές οι εκλογές θα είναι σαν να μην έγιναν ποτέ», αφού από την Δευτέρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα νέα μέτρα.
Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει τη συμμετοχή του κ. Καμμένου σε αριστερή κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Καμμένος, στην ουσία υπερασπίζεται τις θέσεις της ΝΔ, τις οποίες εγκατέλειψε ο κ. Σαμαράς όταν ψήφισε το Μνημόνιο και κατά συνέπεια η αφετηρία του κ. Καμένου είναι τελείως διαφορετική και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει λύση διεξόδου.
Για την Χρυσή Αυγή, αναφέρει ότι είναι αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης του συστήματος εξουσίας και σημειώνει ότι «είναι πρόβλημα δημοκρατίας αξιοπρέπειας και σεβασμού στην ιστορία, το να κάτσουν στα βουλεύτηκα έδρανα αυτοί οι τύποι του κοινού ποινικού δικαίου με τα τατουάζ με τις σβάστικες».
Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει στροφή σε μιά δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, ενώ δηλώνει ότι αν η κ. Μέρκελ ψήφιζε στην Ελλάδα, θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα Σύνταγμα που θα ενισχύσει την εθνική κυριαρχία και όχι Σύνταγμα αποικίας, επικρίνοντας έτσι τον κ. Βενιζέλο για την πολιτική και τις θέσεις του.
Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
Είναι στόχος, η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε τρίτο κόμμα;
Ο στόχος είναι να πάρουμε τη διερευνητική εντολή. Να μην μπορέσουν τα δύο κόμματα του Μνημονίου να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και η ψήφος της Κυριακής να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κυβέρνηση της Αριστεράς. Το Μνημόνιο πρέπει την Κυριακή να ηττηθεί ολοκληρωτικά. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αυτές οι εκλογές θα είναι σαν να μην έγιναν ποτέ. Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται κανονικά τα μέτρα, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν δεσμευτεί και τα οποία ήταν αδύνατο να μείνουν κρυφά. Και αυτό ο λαός πρέπει να το αποτρέψει γιατί αφορά την ζωή και την αξιοπρέπειά του.
Εδώ και πολλούς μήνες κάνατε μια μεγάλη «επίθεση φιλίας» στο ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης μετά τις εκλογές που βρήκε πολλούς υποστηρικτές, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Όμως, η διακριτική στάση έναντι του κ. Καμμένου, που τα αφήνει όλα ανοιχτά, μήπως σηματοδοτεί τη διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολυσυλλεκτικό «χωνευτήρι» που αλλοιώνει την φυσιογνωμία του κόμματός σας;
Είμαστε απολύτως σαφείς, διεκδικούμε συγκρότηση κυβέρνησης με τη συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς. Θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Αυτή είναι η κοινωνική ανάγκη. Είμαστε αποφασισμένοι να την υπηρετήσουμε. Συζητάμε για κυβέρνηση της Αριστεράς, γιατί πιστεύουμε ότι μια πολιτική εξόδου από την κρίση απαιτεί αναγκαστικά σύγκρουση με τους σημερινούς συσχετισμούς, σε θέματα όπως η φορολογία του κεφαλαίου και του συσσωρευμένου πλούτου, ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα, η σύγκρουση με συγκεκριμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, ο ρόλος ενός παραγωγικά ανασυγκροτημένου δημόσιου τομέα στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι απευθυνόμαστε μόνο σε αριστερούς ψηφοφόρους. Απευθυνόμαστε σε όλους, αλλά με τη φυσιογνωμία και το πρόσημο της δικής μας προγραμματικής πρότασης.
Θεωρείτε τον κ. Καμμένο προοδευτικό πολιτικό;
Οι ταμπέλες δεν βοηθούν την συζήτηση, διότι ξέρω και πολλούς που θα υπερασπίζονταν τον χαρακτηρισμό του «προοδευτικού», ενώ ασχολούνται με το πώς θα διατηρηθούν στην εξουσία και πως θα δουλέψουν για το Μνημόνιο. Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος υπερασπίζεται τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες εγκατέλειψε ο κ. Σαμαράς, όταν για λόγους τακτικής αποφάσισε να προσχωρήσει στο μνημονιακό μπλοκ. Είναι θέσεις που καταλήγουν σε αντιμνημονιακό συμπέρασμα, αλλά από λάθος αφετηρία και ανάλυση. Επομένως δεν μπορούν να υποδείξουν λύση διεξόδου.
Τις τελευταίες ημέρες επιτεθήκατε με σφοδρότητα σε ΜΜΕ, για τον τρόπο που προέβαλαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Καμμένο. Υπάρχει λόγος τα ΜΜΕ να επιδιώκουν την υπονόμευση του κόμματός σας;
Μια εικόνα στον χάρτη ιδιοκτησίας και συμφερόντων που σχετίζονται με τα ΜΜΕ, θα σας έδινε την απάντηση. Δε νομίζω ότι λέω κάτι καινούριο. ‘Αλλωστε η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σημερινή, ούτε χθεσινή υπόθεση. Από μια μεριά αυτό δείχνει ότι κάποιοι μας θεωρούν επικίνδυνους για τα συμφέροντά τους, και επομένως κάνουμε σωστά την δουλειά μας. Από την άλλη, ο χώρος των ΜΜΕ είναι δημόσιος και η δημοσιογραφία υπόκειται σε κανόνες δεοντολογίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το επισημάνουμε και δεν έχουμε πάρει υπεύθυνες και σοβαρές απαντήσεις.
Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε πρόσφατα τις προτάσεις του για αλλαγή του Συντάγματος -χωρίς όμως να μας πει γιατί εισηγείται αλλαγή του Συντάγματος, που ο ίδιος εισηγήθηκε.Τι σημαίνει για το κόμμα σας Σύνταγμα για τον λαό και όχι αποικίας, όπως πρόσφατα δηλώσατε;
Η αποικία είναι ένας τόπος που δεν ασκεί κυριαρχία πάνω στους φυσικούς και παραγωγικούς του πόρους, τις ενεργειακές τους πηγές, το εσωτερικό και εξωτερικό του εμπόριο. Αν αυτό περάσει και στο Σύνταγμα, όπως τελευταία απαιτούν οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρώπη, το πράγμα είναι ακόμα πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του και ακόμα πιο ταπεινωτικό. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζητούν να εκχωρήσουμε σε υπερεθνικά όργανα, τα οποία δεν είναι καν εκλεγμένα, να παρεμβαίνουν στην οικονομική μας πολιτική και να επιβάλλουν, αν κάτι δεν τους αρέσει. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά. Αλλά, ο κ. Βενιζέλος δεν στάθηκε σε αυτά. Στάθηκε σε ζητήματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος, τα οποία, ως υπουργός Δικαιοσύνης, τα αντιμετώπιζε με υπεροπτικότατο και επιθετικότατο ύφος. Παρατηρήσαμε επίσης ότι απέφυγε κάθε αναφορά στον σκανδαλώδη νόμο περί ευθύνης υπουργών, που είναι δικό του δημιούργημα.
Με έντονο τρόπο προβάλλει ο κ. Σαμαράς την μεταναστευτική του πολιτική κάνοντας συχνά λόγο για την ανάγκη ανακατάληψης των πόλεων. Πως κρίνετε τις θέσεις του;
Σε επίπεδο διατυπώσεων, οι επικοινωνιολόγοι του αντιγράφουν τον Σαρκοζί. Σε επίπεδο ουσίας, ο κ. Σαμαράς ενδίδει στον πιο απλουστευτικό συντηρητικό λαϊκισμό, πρώτον για να συσπειρώσει τις διαρροές του κόμματος του προς άλλα συντηρητικά σχήματα, και δεύτερον γιατί ο ίδιος έτσι καταλαβαίνει τα πράγματα. Η αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος όπως το μεταναστευτικό με ξενοφοβικές κορώνες, δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Πολλά από τα κυκλώματα στα οποία εμπλέκονται παράνομοι μετανάστες, όπως το παρεμπόριο, ή η πορνεία, δρουν ανενόχλητα επειδή κινούνται από Έλληνες με ισχυρότατες άκρες. Η αστυνομία, η παρουσία της οποίας σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις είναι πολυπληθέστατη, δεν έχει εμποδιστεί από κανέναν να εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές της Αθήνας. Και επιπλέον, υπάρχει και ανθρωπιστική πλευρά στο πρόβλημα, όπως υπάρχει και ανάγκη να επανεξετάσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε με τη συμφωνία του Δουβλίνου, να κρατάμε εδώ με το ζόρι ανθρώπους που θέλουν να φύγουν. Αντί να κραυγάζει για να συσπειρώσει την δεξιά ο κ. Σαμαράς και αντί να προσπαθεί να πάει την κουβέντα μακριά από το Μνημόνιο, ας μελετήσει λίγο τις θέσεις και της απόψεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το τι είναι σοβαρή μεταναστευτική πολιτική.
Το ΚΚΕ σας κατηγορεί για καλλιέργεια αυταπατών σχετικά με τις προτάσεις για αντιμνημονιακή κυβέρνηση, γιατί η πρότασή σας δεν απαντά στο βασικό -κατά το ΚΚΕ- θέμα που είναι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και η αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μιας τέτοιας κυβέρνησης. H μεγάλη κρίση καλλιεργεί όντως αυταπάτες για μια μεγάλη αριστερά που εσείς τουλάχιστον φιλοδοξείτε να δημιουργήσετε;
Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν θέλει να μπλέξει με άλλες δυνάμεις τις αριστεράς. Έφτασε να πει ότι εάν λάβει την εντολή, θα την παραδώσει πάλι πίσω. Και εφευρίσκει διάφορες βαρύγδουπες ιδεολογικές πλατφόρμες για να το δικαιολογήσει. Το ζήτημα δεν είναι αν θα ματαιώσουμε τα μέτρα που έχουν προαποφασιστεί για τη Δευτέρα, ούτε αν θα ρυθμίσουμε τα δάνεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το ζήτημα είναι αν θα φύγουμε από το ευρώ, όταν σε κάποιο μελλοντικό σημείο, ανατραπούν οι σημερινοί ταξικοί συσχετισμοί. Αυτά είναι προφάσεις. Αλλά η βάση της Αριστεράς δεν σκέφτεται πλέον έτσι. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα την Κυριακή, θα υποχρεώσει τις ηγεσίες του ΚΚΕ αλλά και της ΔΗΜΑΡ, να αναθεωρήσουν την στάση τους. Όταν η κοινωνία απαιτεί ενότητα σε κοινό πρόγραμμα, για να πετάξουμε από πάνω μας τα Μνημόνια και να αποτρέψουμε την κοινωνική καταστροφή, δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν ακούς. Ούτε να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου.
Η τοποθέτηση του Μ. Γλέζου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τι συμβολίζει στις σημερινές συνθήκες; Μήπως σημαίνει ότι ένα τμήμα της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, μένει προσκολλημένος στα σύμβολα του παρελθόντος και διστάζει να εμπιστευθεί μια νέα γενιά αριστερών;
Η ανάγκη να αναδείξουμε μια νέα γενιά στην αριστερά, δε σημαίνει ότι οδηγούμε σε αποστράτευση τα σύμβολα του παρελθόντος. ‘Αλλωστε ο Γλέζος δεν είναι κάδρο, η πολιτική του συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα ενεργή και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Και φυσικά, όσα χρόνια και αν περάσουν από την κατοχή, η προσωπική του ακτινοβολία θα υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του αριστερού ακροατηρίου. Στους συνδυασμούς μας υπάρχουν όλες οι γενιές και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και η παρουσία της νέας γενιάς είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, όχι μόνο σε ποσοτικό επίπεδο αλλά και σε ποιοτικό.
Τι είναι επιτυχία για το κόμμα σας σε μια εποχή που ο δικομματισμός καταρρέει, ο βασικός αντίπαλός σας το ΠΑΣΟΚ δίνει αγώνα επιβίωσης και ο καπιταλισμός βρίσκεται σε μεγάλη κρίση;
Επιτυχία είναι να πείσουμε την κοινωνία ότι απέναντι στην κρίση αυτή χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική στροφή. Ένας εναλλακτικός δρόμος που θα ανοίξει από έναν νέο συνασπισμό εξουσίας. Το πρώτο βήμα είναι η ήττα του Μνημονίου και των δυνάμεων που το στηρίζουν, στις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Η ακύρωση των μέτρων της Δευτέρας. Και η συσπείρωση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, γύρω από ένα πρόγραμμα που θα μας οδηγεί έξω από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Η αντιπαράθεσή σας με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής νομίζω ότι
δείχνει αιφνιδιασμό. Θεωρείτε ότι η άνοδός της είναι συγκυριακό
φαινόμενο, είναι απειλή για την δημοκρατία που θα αυξηθεί όσο η κρίση
μεγαλώνει και πως θα το αντιμετωπίσετε αν πετύχει της είσοδό της στη
Βουλή;
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα της βαθειάς κρίσης του συστήματος εξουσίας. Μέχρι τώρα η αριστερά ήταν η μόνη που αναδείκνυε το θέμα της εγκληματικής δράσης φασιστικών ομάδων, και κατήγγειλε την ανοχή της αστυνομίας. Ξαφνικά τώρα που τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα καταρρέουν, το πολιτικό κατεστημένο θυμήθηκε ότι αυτές οι ομάδες είναι πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα δημοκρατίας αξιοπρέπειας και σεβασμού στην ιστορία, το να κάτσουν στα βουλεύτηκα έδρανα αυτοί οι τύποι του κοινού ποινικού δικαίου, με τα τατουάζ με τις σβάστικες. Και πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες θα δείξουν ωριμότητα και αυτοσεβασμό, ώστε να διοχετεύσουν αλλού την αγανάκτηση τους από το πολιτικό κατεστημένο και να μην δώσουν στους νεοναζιστές αυτή την ευκαιρία.
Η ΕΕ είναι φανερό ότι βρίσκεται σε αναταραχή που ως ένα βαθμό οφείλεται και στην πιθανή εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία. Τελικά υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις με διαπραγματεύσεις μέσα στην ΕΕ;
Η δυνατότητα για διαπραγμάτευση υπάρχει πάντα. ‘Ασχετα αν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου δεν διανοήθηκαν ποτέ να κάνουν κάτι τέτοιο. Ο γαλλογερμανικός άξονας κλονίζεται. Και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι γιατί η Γερμανία δια της Μέρκελ επιμένει σε μια πολιτική ύφεσης και δημοσιονομικών περιορισμών, που δεν αντιμετωπίζει αλλά επιδεινώνει την κρίση. Η Ευρώπη κλονίζεται. Η Μέρκελ στριμώχνεται, αλλά δυστυχώς την Ελλάδα την κυβερνούν οι θλιβεροί πολιτικοί της ακόλουθοι. Αν η Μέρκελ ψήφιζε την Κυριακή στην Ελλάδα θα ψήφιζε φανατικά Σαμαρά ή Βενιζέλο. Χρειάζεται η στροφή σε μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, με διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Και η αλλαγή αυτή θα έρθει μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και συντονισμένα σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο.