Έντονο άρωμα τέχνης και πολιτισμού δίνουν στις επικείμενες εκλογές οι υποψηφιότητες εκπροσώπων του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου, που περιλαμβάνονται στις λίστες των κομμάτων.
Ηθοποιοί, συγγραφείς, τραγουδιστές και σκηνοθέτες, προσφέρουν την αναγνωρισιμότητά τους και κατέρχονται στον εκλογικό στίβο, με την ελπίδα μιας ουσιαστικής αλλαγής στους θεσμούς και τις δομές του ελληνικού κράτους, κι επομένως ενός καλύτερου αύριο.
Στις λίστες περιλαμβάνονται πολλά γνωστά και άγνωστα ονόματα από όλους τους χώρους της Τέχνης.
Στο ΠΑΣΟΚ, τα ονόματα της ηθοποιού Άννα Φόνσου (Α’ Αθηνών), του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά (Α’ Αθηνών), της ηθοποιού Μαίρης Βιδάλη (Β’ Αθηνών), του ηθοποιού Γιάννη Βούρου (Β’ Αθηνών) και της ηθοποιού Άντζελας Γκερέκου (Κέρκυρα).
Στη Νέα Δημοκρατία, η θεατρολόγος-σκηνογράφος Μαρία-Ινώ Ζαχαροπούλου (Β’ Αθηνών), ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης (Β’ Αθηνών), η σολίστ και παιδαγωγός Γερασιμούλα (Μέμα) Χαλιώτη (Β’ Αθηνών).
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, ο σκιτσογράφος – δημοσιογράφος Στάθης Σταυρόπουλος (Επικρατείας), ο μουσικολόγος Στέλιος Ελληνιάδης (Α’ Αθηνών), η συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη (Β’ Αθηνών), ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος (Β’ Αθηνών), η ποιήτρια Μαρώ Τριανταφύλλου (Β’ Αθηνών), η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά (Β’ Αθηνών), η σκηνοθέτιδα Βασιλική Κατριβάνου, ο ηθοποιός Γιώργος Πάντζας (Αττική), ο ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος (Αττική) και ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος (Κορινθίας).
Στη ΔΗΜΑΡ, οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Γιάννης Μπέζος (Επικρατείας), ο σκηνοθέτης Θανάσης Σκρουμπέλος (Λακωνία), ο συγγραφέας-διαφημιστής Γιάννης Κακουλίδης (Β’ Πειραιά), ο εικαστικός Μάριος Σπηλιόπουλος (Αττική) και ο σεναριογράφος Γιώργος Κυρίτσης (Τρίκαλα).
Στους Οικολόγους Πράσινους, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου (Αττική), η ζωγράφος Ελένη Δραγούμη (Δυτική Μακεδονία), ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός (Επικρατείας) και η νηπιαγωγός-συγγραφέας παιδικού κουκλοθέατρου Δέσποινα Αλάτση Φραίλιχ (Αττική).
Στον ΛΑΟΣ, η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα (Β’ Αθηνών), ο τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος (Β’ Αθηνών) και ο μουσικός Γιάννης Παπαμιχαήλ (Β’ Αθηνών).
Στη Δημοκρατική Συμμαχία, ο συγγραφέας-ιστορικός Κωνσταντίνος Κωτσοβίλης (Αττικής), ο λαουτιέρης Γιώργος Καραγιώργης (Β’ Αθηνών), η συγγραφέας-πολιτική επιστήμων Βέρα Σπυράκου (Β’ Αθηνών), ο ηθοποιός Γιώργος Βασιλείου και ο τραγουδιστής Νεκτάριος Σφυράκης (Β΄Πειραιά).
Στην Κοινωνική Συμφωνία, ο τραγουδιστής Κώστας Μπίγαλης (Β’ Αθηνών).
Στη Δράση, η σολίστ πιάνου Ευγενία Παπαδήμα (Επικρατείας).
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης (Αττικής).
Ορισμένοι από αυτούς μίλησαν στο ΑΜΠΕ για την υποψηφιότητά τους και εξήγησαν γιατί η πολιτική «μπλέκει» με την τέχνη και πώς οι δυό τους συναντούν τη ζωή. Οι περισσότεροι ομολογούν ότι πρόκειται για τη δυσκολότερη εκλογική μεταπολιτευτική αναμέτρηση, αλλά ελπίζουν και προσδοκούν, ότι από την επομένη ημέρα των εκλογών μπορεί να αρχίσει μια καλύτερη περίοδος για τον τόπο.
Θανάσης Χειμωνάς – Υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄Αθηνών (πρώτη φορά υποψήφιος).
«Από καιρό ήθελα να ασχοληθώ με τα κοινά, καθώς είχα πάρει μία πρώτη γεύση, όταν συμμετείχα με τον συνδυασμό του Γιώργου Αμυρά, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του δήμου Αθηναίων, ως δημοτικός σύμβουλος.
Πάντα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας τα λάθη του, δίνοντας όμως έμφαση στα θετικά του, κυρίως από πλευράς ιδεολογίας, γιατί εκεί ανήκα πάντοτε. Θεωρώ, πως αυτή η στιγμή έχει νόημα και μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα στην Ελλάδα.
Πιστεύω, πως γύρο από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χτιστεί μία ευρύτερη Κεντροαριστερά με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, ως απάντηση σ’ αυτήν την ακροδεξιά έξαρση που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό. Φυσικά, για να γίνει αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψει να είναι ένα κόμμα του κράτους και να είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως αυτό της Γαλλίας.
Γενικά, για τη χώρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, καθώς τώρα πιεζόμαστε λόγω των καταστάσεων. Θεωρώ, ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές προχωρήσουν κανονικά, δεν θα έχουμε ούτε μειώσεις σε μισθούς, ούτε σε συντάξεις, ενώ σταδιακά θα αρχίσει η ανάπτυξη».
Ρένος Χαραλαμπίδης – Υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών (πρώτη φορά υποψήφιος).
«Είναι τόσο επικίνδυνη η στιγμή, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, που κάθε πολίτης πρέπει να είναι όσο περισσότερο ενεργός γίνεται. Μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, να είμαι υποψήφιος. Είναι δική μου υποχρέωση να κάνω ό,ι καλύτερο μπορώ, αφού έχω την πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο κόμμα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδείξει με τη ζωή του, ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να παλεύει. Για μια δεκαετία ήταν στην πολιτική αφάνεια. Κατάφερε να βγει ολοζώντανος και νικητής. Αυτό αποδεικνύει ότι έχει τη στόφα του ηγέτη. Ηγέτης είναι αυτός, ο οποίος μπορεί να κατευθύνει κατ’ αρχήν τον εαυτό του με επιτυχία- όπως το έκανε ο Σαμαράς τη δεκαετία αυτή- και κατόπιν να κατευθύνει έναν ολόκληρο λαό.
Θέλω να ελπίζω πως θα έρθει αλλαγή. Αλλά, η ιστορία έχει δείξει πως τις πραγματικές αλλαγές τις φέρνει ο καθημερινός πολίτης. Δεν έρχονται χωρίς τη βοήθεια του καθημερινού Έλληνα. Ο λαός πρέπει πάρει την τύχη του στα χέρια του και να μην επενδύει σε κανέναν σωτήρα.
Σε περίπτωση που μπω στο Κοινοβούλιο, θα προσπαθήσω να μεταφέρω στη Βουλή τη φωνή του καθημερινού Έλληνα. Καμιά φορά βλέπω τη Βουλή λες και κατοικοεδρεύει σε έναν άλλο πλανήτη. Ότι δεν είναι στο κέντρο της Αθήνας και ότι αυτά που λέγονται είναι για μια άλλη Ελλάδα. Θα προσπαθήσω να εκπροσωπήσω τον απλό Έλληνα μέσα στο Κοινοβούλιο και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.
Έχω μια ολιστική εικόνα της ζωής. Είμαι πιο κοντά στην αρχαία ελληνική κουλτούρα, που τα βλέπανε όλα ως ένα. Ότι όλα είναι ένα κομμάτι ενός γενικότερου συνόλου. Φαινομενικά η πολιτική και η τέχνη έχουν απόσταση. Ουσιαστικά είναι πολύ κοντά γιατί και τα δυο βασίζονται στη ζωή».
Κώστας Καζάκος – Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, “μετακόμισε” στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ηλεία, από τη λίστα Επικρατείας, μέσω της οποία εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2007 και το 2009.
«Αυτές οι εκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. Είμαστε σε περιοδεία στην Ηλεία με το ΚΚΕ, και παλεύουμε για να ανεβάσουμε το ηθικό του κόσμου. Πρέπει ο ίδιος ο λαός να πάρει μέτρα, να υπερασπιστεί τη ζωή του, ώστε να μη χαθούν δύο γενιές Εληνόπαιδα. Είναι η ώρα ο λαός να κοιτάξει μπροστά».
Μάνια Παπαδημητρίου – Υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (τέταρτη θέση). Είχαν προηγηθεί υποψηφιότητες δύο φορές με το ίδιο κόμμα, το 2004 και στις ευρωεκλογές του 2009.
«Η θέση στο Επικρατείας δεν είναι εκλόγιμη, αλλά θεώρησα ότι το να βρίσκεται το όνομά μου κάτω από του Μανώλη Γλέζου είναι τιμή για μένα και πρόσκληση σε αγώνα για το κοινό καλό. Είμαι κι εγώ έξω φρενών με την κατάσταση στη χώρα, κατάσταση από την οποία πλήττομαι η ίδια, οι συνεργάτες μου, οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου, καθημερινά. Έχουμε, ή θα έχουμε, σε λίγο, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ δεν κλέψαμε, δεν εξαπατήσαμε, δεν δωροδοκήσαμε και δεν δωροδοκηθήκαμε από κανέναν.
Ολόκληρη μερίδα συμπολιτών εξαθλιώνονται μέρα με την ημέρα. Ζούμε σαν σε πόλεμο, ενώ έχουμε ειρήνη. Αν είναι, για να “σωθεί” η χώρα να πεθάνουν όλοι οι φτωχοί, αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη. Γι αυτό κατεβαίνω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί παλεύει να σταματήσει το κακό, καλώντας όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς σε ενότητα. Ή όλοι μαζί θα ανατρέψουμε τη λαίλαπα των μέτρων και θα σηκώσουμε κεφάλι, ή ο καθένας μόνος του θα χαθεί ή θα ψιλοβολευτεί με την κεφαλή στο χώμα».
Γιάννης Μπέζος – Υποψήφιος, στην έβδομη θέση, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ (πρώτη φορά υποψήφιος).
«Δεν αντέχω τα συνθήματα που απευθύνονται στο συναίσθημα κι όχι στη σκέψη. Για μένα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία τα πρόσωπα παρά τα προγράμματα. Έχω εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη, γι αυτό ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση της ΔΗΜΑΡ, παρόλο που η θέση μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν είναι εκλόγιμη. Άλλωστε, δεν έχω βλέψεις σε αξιώματα. Προσπαθώ να βοηθήσω κι εγώ σε μια παρέμβαση. Αν δεν λειτουργήσουμε λίγο συνθετικά, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από την κατάσταση που έχουμε βρεθεί.
Εξαιρουμένων των ακραίων περιπτώσεων, πρέπει να βρούμε τι θα μπορούσε να μας ενώσει στην παρούσα συγκυρία. Να βρούμε αυτό που θα μπορούσε να μας ενώσει, να συντηρήσουμε τα του οίκου μας».
Λυδία Κονιόρδου – Υποψήφια των Οικολόγων Πράσινων στη Β’ Αθηνών (πρώτη φορά υποψήφια).
«Γενικά, σε όλη μου τη ζωή έχω υπάρξει ένα πολιτικοποιημένο άτομο, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες, ωστόσο, αισθάνομαι ότι είμαι ενεργός πολίτης, με όποιο τρόπο μπορώ κάθε φορά. Αυτή τη φορά ο λόγος που με ώθησε να ενεργοποιηθώ με το συγκεκριμένο κόμμα, των Οικολόγων Πράσινων, είναι αυτή η δίκαιη οργή που έχουμε όλοι συσσωρεύσει μέσα μας, για το πώς έχουν καταλήξει τα πράγματα του τόπου μας όλα αυτά τα χρόνια, και έτσι αισθάνθηκα ότι πρέπει να μετατραπεί σε μία δημιουργική συνεισφορά και στήριξη μιας υγιούς φωνής αυτής των Οικολόγων Πράσινων.
Αισθάνομαι ότι με εκφράζουν απολύτως, ως προς την φιλοσοφία και τις προτάσεις τους, καθώς είναι από τις ελάχιστες φωνές που λένε την αλήθεια στους πολίτες, που οραματίζονται ένα μέλλον για όλο τον κόσμο, ελεύθερο και απαγκιστρωμένο από παλιές, νεκρές νοοτροπίες.
Πιστεύω, ότι είναι η πολιτική σκέψη του μέλλοντος και, ίσως, η μοναδική βιώσιμη προοπτική για την ανθρωπότητα.
Νομίζω, ότι όλοι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει, πλέον, να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλους να κανονίζουν τις ζωές μας, με τέτοια εγκληματική αμέλεια. Ο καθένας, με τον τρόπο που μπορεί, πρέπει να ορθώσει το ανάστημα του.
Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα πια. Είναι τόσο μεγάλη η αδικία, για έναν τόσο ωραίο τόπο όσο η Ελλάδα, που μπορεί να κάνει τόσα πράγματα με έξυπνους και ευφάνταστους ανθρώπους, να φτάνουμε να γινόμαστε το κλωτσοσκούφι της Ευρώπης. Δεν πρέπει να το δεχτούμε πια αυτό αλλά να σηκώσουμε το ανάστημά μας».