«Μπορεί οι ψηφοφόροι να είναι οργισμένοι, αλλά οι εκλογές στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά», αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του ο Economist, ενώ απομένουν δύο εβδομάδες πριν την εκλογική διαδικασία της 6ης Μαΐου.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο με αφορμή τις εκλογές του 2012, οι Έλληνες πολιτικοί αυτό που θα έπρεπε να κάνουν ήταν να εστιάσουν στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και όχι στο να σπαταλούν χρόνο και χρήμα (30 εκατ. ευρώ) για τη διεξαγωγή των εκλογών, την ώρα που δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η 6η Μαΐου δεν θα οδηγήσει σε καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα.
«Στην τρέχουσα συγκυρία, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν επιδοθεί σε μια νέα μάχη για το αν πρέπει μετά τις εκλογές να προχωρήσουν εκ νέου σε κυβέρνηση συνεργασίας», τονίζεται μεταξύ άλλων.
Οι ψηφοφόροι, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι οργισμένοι. Πολλοί από αυτούς σχεδιάζουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία, ενώ μεγάλη μερίδα εξ αυτών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει την ψήφο της σε κάποιο από τα μικρότερα ελληνικά κόμματα, τα οποία και αντιτίθενται στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ.
«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η διακυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και μετά τις εκλογές», σχολιάζει ο Economist και προειδοποιεί ότι «η χώρα έχει πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσει ακόμη έως ότου πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Μέχρι τον Ιούνιο, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέες περικοπές δαπανών ύψους 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 -2014».
«Ό,τι κι αν υπόσχονται οι υποψήφιοι, οι Έλληνες πολίτες είναι σε θέση να αντιληφθούν πως οι εκλογές αποτελούν απλά μια σύντομη διαφοροποίηση σε ένα ακόμη επώδυνο έτος λιτότητας», καταλήγει ο Economist.