Οι Λειψοί, το μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί, που είναι δεμένο με την ιστορία της Πάτμου, κηρύχτηκαν, με εξαίρεση την κορυφή ενός λόφου, αρχαιολογικός χώρος.
Την απόφαση πήρε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η εισηγήτρια Νικολέττα Βαλάκου ανέφερε στο συμβούλιο ότι η ιστορία των Λειψών ανάγεται στα προϊστορικά χρόνια.
Νοτιοανατολικά του σημερινού οικισμού των Λειψών υπάρχει στην κορυφή του υψώματος «Κάστρο» μια αρχαία ακρόπολη. Στο ανώτερο άνδηρο διακρίνονται λείψανα οικοδομημάτων, τοίχοι και κατάλοιπα οχύρωσης.
Στο κάστρο έχει βρεθεί και ενεπίγραφος βωμός αλλά και επιφανειακή κεραμική του 16ου αι. π.Χ. Η ιστορία θέλει να έχουν περάσει από το νησάκι αυτό το 1370 π.Χ. οι Κάρες, ενώ 170 χρόνια αργότερα το κατέκτησαν οι Δωριείς και οι Ιωνες.
Στη θέση Κουσέλιο σώζονται λείψανα οικισμού που άκμασε στην κλασική εποχή και στους βυζαντινούς χρόνους.
Ο σημερινός ναός Παναγίας του Κουσελιού, που έχει εντοιχισμένο ένα αρχαίο μάρμαρο, είναι κτισμένος πάνω σε αρχαία. Στην ίδια περιοχή υπάρχει μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ψηφιδωτά δάπεδα και βαπτιστήριο από την εποχή που η Λειψώ (όπως λεγόταν) έγινε κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (730 μ.Χ.) και αργότερα, 11ο αι. μ.Χ., παραχωρήθηκε στη Μονή της Πάτμου.
Στη θαλάσσια περιοχή έχουν εντοπιστεί τρία ναυάγια αρχαίων πλοίων. Θα ακολουθήσει η κήρυξή τους σε ενάλια αρχαιολογικά μνημεία, ώστε να αποφευχθούν οι παράνομες καταδύσεις.
Πηγή: rodiaki