Επτά φορές έχει κερδίσει ο Valentino Rossi τον τίτλο των MotoGP με αρχιμηχανικό τον Αυστραλό Jeremy Burgess. Αλλά 8ο τίτλο δεν πρόκειται να πάρουν -μαζί τουλάχιστον.

Γιατί οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ο Rossi πήρε την απόφαση πριν λίγες ημέρες, περίμενε όμως να φτάσει στον αγώνα της Valencia για να την ανακοινώσει ο ίδιος προσωπικά στον βετεράνο Αυστραλό.

«Ναι, είναι αλήθεια, του χρόνου ο Jerry δεν θα είναι ο αρχιμηχανικός μου», ανέφερε ο Rossi στη Συνέντευξη Τύπου στην Βαλένθια. Δεν ήταν μια απόφαση στιγμής: «Ήταν για μένα μια πολύ δύσκολη απόφαση, επειδή έχω μια τεράστια ιστορία με τον Jeremy. Δεν είναι μόνον ο αρχιμηχανικός μου. Είναι σαν μέλος της οικογένειάς μου. Στους αγώνες είναι ο πατέρας μου.»

Όμως αναγκάστηκε, είπε, να πάρει την απόφαση, αναζητώντας μιαν αλλαγή για να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά του. «Αποφάσισα ότι για του χρόνου χρειάζομαι να αλλάξω κάτι για να βρω ένα νέο κίνητρο, κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στη ταχύτητά μου, θα ανεβάσει το επίπεδό μου. Είναι λοιπόν ο τελευταίος μου αγώνας με τον Jeremy.»

Η είδηση διέρρευσε πρώτα από την ιστοσελίδα PU24.it η οποία ασχολείται με ειδήσεις από την περιοχή στην οποία ανήκει η Tavullia, η ιδιαίτερη πατρίδα του Rossi. Στην ιστοσελίδα αναφέρθηκε πως ο Rossi ήταν εκνευρισμένος από την έλλειψη καλών αποτελεσμάτων στους αγώνες, αλλά και από κάποια σχόλια που είχε κάνει τελευταία ο Burgess σχετικά με την ικανότητά του.

Στην Valencia ο Rossi αρνήθηκε κατηγορηματικά οτιδήποτε τέτοιο. «Αυτό το διάβασα πρώτη φορά χτες στις εφημερίδες, αλλά όχι δεν είναι αυτό», δήλωσε στην Tammy Gorali, τη ρεπόρτερ του ισραηλινού καναλιού Sport 5.

«Καθίσαμε αντίκρυ και μιλήσαμε. Η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη για μένα και χρειάζομαι νέα κίνητρα. Στους τελευταίους αγώνες ένιωθα πως ήθελα να δουλέψουμε προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Πριν καιρό η Yamaha με είχε ρωτήσει τι σκοπεύω να κάνω το 2014, αλλά μόλις πρόσφατα αποφάσισα.»

Όταν ρωτήθηκε πώς το πήρε ο Burgess, απάντησε: «Πολύ ήρεμα. Είπε πως ο ίδιος θα ήθελε να συνεχίσει, αλλά και πως με καταλαβαίνει. Σίγουρα δεν ήταν ευχαριστημένος. Και δεν ξέρω πραγματικά τι θα κάνει του χρόνου, αν θα μείνει σπίτι ή όχι.

«Ήταν σημαντικό να του το πω εγώ, πρόσωπο με πρόσωπο. Μιλήσαμε μόνοι και προσπάθησα να τού εξηγήσω πως για του χρόνου χρειάζομαι κάτι διαφορετικό, μια νέα ώθηση, ένα νέο κίνητρο και είπε πως λυπάται πολύ, αλλά πως καταλαβαίνει.»

Η αλήθεια είναι πως μετά από 13 χρόνια μαζί, μια τέτοια απόφαση δεν παίρνεται έτσι μονομερώς. Ο Burgess είναι πια 60 ετών, ζει σαν νομάδας εδώ και 3 δεκαετίες τουλάχιστον και η γυναίκα του πίσω στην Αυστραλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό φέτος υπήρξαν αγώνες που ο Burgess δεν ήταν μαζί με την ομάδα.

Όσο νά’ναι, η είδηση φέρνει ένα κάποιο σφίξιμο στο στομάχι. Όχι γιατί είχαμε κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με τον 60χρονο Αυστραλό, αλλά επειδή συνειδητοποιούμε ότι τελικά, τίποτα δεν κρατάει για πάντα.

Δεκατέσσερα χρόνια ήταν μαζί το ανίκητο ντουέτο. Και ποτέ ο Rossi δεν σκέφτηκε να αναζητήσει άλλον αρχιμηχανικό. Ο Burgess έχει τις τέλειες περγαμηνές. Ήταν μηχανικός του Erv Kanemoto, όταν εκείνος ήταν αρχιμηχανικός της ομάδας του Freddie Spencer.

Στην δεκαετία του ’90 κέρδισε με τον Mick Doohan και την Honda πέντε παγκόσμιους τίτλους. Ύστερα, όταν άρχισε να λάμπει το αστέρι του Rossi στα GP500, η συνένωση των δύο υπερδυνάμεων ήρθε φυσιολογικά. Μαζί κέρδισαν άλλους 3 τίτλους για την Honda.

Όταν ο Rossi έκανε την επανάστασή του και έφυγε στην Yamaha, ο Burgess ακολούθησε. Τέσσερις ακόμη τίτλοι σφράγισαν την ιστορική συνεργασία που έχει πλέον περάσει στη σφαίρα των παραμυθιών. Ο Rossi είναι ο πιο επιτυχημένος σύγχρονος αναβάτης και ο Burgess ο πιο επιτυχημένος σύγχρονος αρχιμηχανικός των MotoGP.

Μαζί μετανάστευσαν στην Ducati το 2011. Και εκεί, για πρώτη φορά, η λάμψη του μαγικού ζευγαριού θόλωσε… Επέστρεψαν μαζί στην Yamaha φέτος, αλλά πέρα από τη νίκη στο Assen, ο Rossi δεν κατάφερε ποτέ να βρεθεί μπροστά από την ισπανική τριάδα των Lorenzo, Pedrosa και Márquez.

Ο Rossi λοιπόν θέλει φρέσκο αίμα στο box, για να κυνηγήσει τον τελευταίο τίτλο της καριέρας του. Ξέρει πως η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη για τον ίδιο. Θέλει να μάθει αν μπορεί να ξαναπάρει μια θέση στην κορυφή, ή πρέπει να αποσυρθεί…

Η Yamaha τον ρώτησε πριν κάμποσους μήνες τι σκοπεύει να κάνει το 2015, και από τότε δεν μπορεί να ησυχάσει. Στην αρχή της χρονιάς είχε δηλώσει πως σκόπευε να συζητήσει την «απόσυρσή» του μετά το 2016, όμως καθώς τα αποτελέσματα δεν έρχονταν, άρχισε να αμφιβάλλει.

Κατά την παρουσίαση των νέων μοντέλων της Yamaha στο Μιλάνο παρουσία εκατοντάδων δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο, ο Rossi «έσπευσε» να δηλώσει ότι θα τρέχει για δύο ακόμη χρόνια. Ακούστηκε ευχάριστο αλλά τώρα βγάζει περισσότερο νόημα η δήλωσή του αυτή και η χρονική στιγμή που έγινε.

Πριν ανακοινώσει την απόφασή του, ο Rossi συνομίλησε με την Yamaha. Ο Lin Jarvis, Managing Director της Yamaha Motor Racing δήλωσε στην Tammy Gorali: «κάτσαμε και συζητήσαμε, αλλά βασικά ήταν απόφαση του Vale μετά από πολλή-πολλή σκέψη, την οποία κατόπιν μοιράστηκε με τη διοίκηση της ομάδας να δει πως θα τη δεχόμασταν. Είπαμε Οk, η σχέση αναβάτη και αρχιμηχανικού είναι ουσιαστική, κρίσιμη, σημαντική, οπότε αν ο αναβάτης αποφασίσει ότι χρειάζεται μια αλλαγή, πρέπει να τον ακούσεις».

Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για τον διάδοχο του Jeremy Burgess, ούτε είναι γνωστό αν θα παραβρίσκεται στην Valencia μετά τον αγώνα για τις επίσημες δοκιμές των μοτοσυκλετών 2014.

Πάντως ο Jarvis παραδέχτηκε ότι ήδη συζητάει με κάποιους, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει ονόματα. Και όσο για τα μέλη του πληρώματος της ομάδας, ο Rossi δήλωσε πως θα είναι ευτυχής αν παραμείνουν όλοι, όμως αντιλαμβάνεται πολύ καλά πως ίσως κάποιοι επιλέξουν να φύγουν, μετά την απομάκρυνση του Jeremy.