Δύσκολα-ξεδύσκολα, τα ξυλάκια με τα οποία συνηθίζουν να τρώνε οι άνθρωποι στην Άπω Ανατολή έχουν περισσότερες της μιας χρήσης.

Κοιτάξετε για παράδειγμα αυτούς τους πίνακες του Ιάπωνα Endo Makoto. Μοιάζουν αντίγραφα έργων του Άγγλου καρτουνίστα Ralph Steadman -αν είχε τρέλα με τις μοτοσυκλέτες.

Όμως δεν είναι. Γιατί πίσω από τις φαινομενικά τυχαίες πιτσιλιές, κι ανάμεσα στις άτακτες, προς κάθε κατεύθυνση εκρηγνυόμενες πινελιές, μπορεί να διακρίνει κανείς απίστευτες λεπτομέρειες. Και το πιο απίστευτο από όλα: οι ζωγραφιές αυτές δεν έγιναν με πινέλο, αλλά με ξυλάκια φαγητού!

Ο Endo Makoto τα χρησιμοποιεί με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, δημιουργώντας εξ όψης τους πίνακές του. Δουλεύει γονατιστός πάνω σε ένα μαξιλάρι, ενώ ο καμβάς απλώνεται στο πάτωμα.

Το μόνο υλικό που χρειάζεται είναι το μαύρο μελάνι. Η ασπράδα του καμβά συμπληρώνει τα κενά ανάμεσα στις μαύρες κηλίδες και τις ακανόνιστες γρατζουνιές. Η τέχνη του είναι αυτή: δημιουργεί πάνω στον καμβά, διαστάσεων 180×120 εκατ., ένα γραμμικό προσχέδιο.

Έπειτα ραντίζει ή πιτσιλάει (όπως θέλετε πείτε το) τον καμβά με μαύρες κηλίδες τις οποίες κατόπιν απλώνει με σβέλτες και ακριβέστατες κινήσεις του χεριού, κατευθύνοντας το μελάνι με τα ξυλάκια, ώστε να αποδώσει τις λεπτομέρειες που χρειάζεται.

Θέματά του είναι κάθε τύπος μοτοσυκλέτας, από την ρετρό-κλασική Indian Chief, ως τη θεσπέσια Ducati 900SS και την αρχαιολογικά υπέροχη Harley-Davidson Κnucklehead του 1947. Τα έργα του εκτιμούν όσοι λατρεύουν το σχήμα των μοτοσυκλετών και μπορούν να διακρίνουν την ομορφιά τους.

«Οι άνθρωποι διακρίνονται σε δύο τύπους», λέει ο Makoto απλά. «Αυτούς που οδηγούν μοτοσυκλέτα και αυτούς που δεν οδηγούν. Αυτούς που οδηγούν δεν τους απασχολεί ο φόβος μιας πτώσης, ο πόνος ενός τραυματισμού, το κόστος μιας μοτοσυκλέτας. Γι’ αυτούς και μόνον ζωγραφίζω».

Ο Makoto θα ζωγραφίσει και τη δική σας μοτοσυκλέτα, χρεώνοντας ανάλογα με τη δυσκολία και τη λεπτομέρεια από 1.500 ως 2.500 δολάρια. Αν ακούγονται πολλά, μπορεί να αγοράσετε την αναπαραγωγή ενός υπάρχοντος έργου από 100 ως 300 δολάρια. Αρκεί να του στείλετε ένα mail και μια φωτογραφία της μοτοσυκλέτας σας.

Δείτε στα video μερικά από τα έργα του συνοδεία του αυθεντικού ήχου κάθε μοντέλου αλλά και τον ίδιο στο στούντιό του να καλλιτεχνεί.