Είναι ο πιο δημοφιλής «δολοφόνος» της ελληνικής τηλεόρασης κι ο πιο παραδοσιακός «Κρητικός» που έβγαλε ποτέ… η Λάρισα. Ο Δημήτρης Λάλος, ο τηλεοπτικός «Μαθιός» του «Σασμού», ήρθε στην παρέα της εκπομπής «Αυτός και ο άλλος» με τους Θοδωρή Βαμβακάρη και Τάκη Γιαννούτσο, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 μετά τα μεσάνυχτα στηνη ΕΡΤ, για να μας αποκαλύψει πώς είναι να βιώνεις την επιτυχία με… τέχνη.
Μίλησε για το κύμα αγάπης που λαμβάνει από τον κόσμο, για το πώς συνδέεται ο ήρωας τον οποίο υποδύεται με τον παππού του, που ήταν ανθρακωρύχος στο Βέλγιο, αλλά και γιατί βλέπει τον εαυτό του στη σειρά ως «τσαγκάρη».
Θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στη Νυρεμβέργη, την ελληνική κοινότητα και τα μπουζούκια, αλλά και το όνειρο της επιστροφής στην Ελλάδα.
Ο αγαπημένος ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος εξήγησε γιατί δεν πήρε ποτέ πτυχίο από σχολή υποκριτικής, πώς κατάφερε να χτίσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το δικό του θέατρο και αποκάλυψε ποιο θεωρεί ότι είναι το πιο έξυπνο πράγμα που έχει κάνει στην καριέρα του.
Ο άνθρωπος που «ανάγκασε» την επιτροπή των Βραβείων Χορν να αλλάξει το καταστατικό της, για να τον βραβεύσει, εξηγεί γιατί αποφάσισε να αυτοεκπαιδεύσει τον εαυτό του, μίλησε για τα πρόσωπα που τον έχουν επηρεάσει στην καλλιτεχνική πορεία του μέχρι σήμερα, για το πώς οραματίζεται τον εαυτό του αλλά και για το πώς αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος ύστερα από έναν κινηματογραφικό ρόλο του.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ηθοποιό σύζυγό του, Έλενα Μαυρίδου, αποκάλυψε ποια ήταν η πρώτη στιγμή που σκέφτηκε να αποκτήσει παιδί και έκανε τον απολογισμό του ως -ενεργός- πατέρας μιας 4χρονης κόρης.
«Είχα γνωρίσει την αναγνωρισιμότητα μέσα από το θέατρο που είναι πιο περιορισμένο. Μια παράσταση είναι για συγκεκριμένο αριθμό και κοινό. Εγώ από το σπίτι πάω στο γύρισμα και από κει στο θέατρο οπότε δεν την έχω καταλάβει. Ίσως το βλέπω επειδή με χαιρετάνε στον δρόμο. Σουπερμάρκετ πάω εκεί που πήγαινα και είναι διακριτικοί. Όταν με ρωτάνε για τη συνέχεια της σειράς τους λέω “θες να σου πω;” και μου λένε όχι.
Τα μηνύματα που παίρνω είναι πολύ αστεία και χαίρομαι που οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την τέχνη μου. Η αλήθεια είναι ότι αρνητικά σχόλια δεν έχω λάβει» είπε.
Έχει κοινά με τον Μαθιό;
«Σε κάθε χαρακτήρα που προσεγγίζω ψάχνω να βρω εμένα πού με αγγίζει. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό είναι το επάγγελμά μου οπότε πρέπει να μεγεθύνω κάποια χαρακτηριστικά και να μικρύνω κάποια δικά μου. Το να αντιμετωπίσω έναν χαρακτήρα κόντρα σε μένα είναι και αυτό ωραίο.
Το να είναι κάποιος σκληρός και ταυτόχρονα ευαίσθητος σε εμένα είναι το αντίθετο: είμαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος που έχω σκληρά στοιχεία. Κατάγομαι από ένα μέρος στην Ελασσόνα που είναι σκληρός τόπος. Ίσως από εκεί να σκλήρυνα.
Οι γονείς μου ζουν στη Γερμανία. Εκεί μεγάλωσα. Η μητέρα μου ήταν στο Βέλγιο, εκεί μεγάλωσε γιατί ο παππούς μου ήταν ανθρακωρύχος εκεί. Πρόλαβα τον παππού μου και μου έλεγε ιστορίες».
Πού θα πάει ο τραυματισμένος έρωτάς του με τη Βασιλική; «Όπου πάνε όλοι οι τραυματισμένοι έρωτες, στον Παράδεισο. Ο Μαθιός θα ήθελε να το φωνάξει σε όλον τον κόσμο, να κάνει γάμο και παιδιά. Αυτό δεν είναι spoiler, έτσι νομίζω εγώ».
«Στην Κρήτη με αγαπάνε πολύ, πρέπει να πάω με μπόντιγκαρντ»
Άλλο η ομορφιά άλλο η γοητεία. Η προσωπικότητα είναι αυτή που φέρνει το κάλλος. Το τι είμαστε είναι ένα χωράφι που θέλει κάθε μέρα όργωμα. Αν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου τότε είσαι και γοητευτικός και ευπαρουσίαστος. Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που εκμεταλλεύεται ένα ωραίο πρόσωπο και μένει μόνο σε αυτό. Δεν έχω μεγαλώσει με το να μου λένε ότι είμαι όμορφος.
Ο θαυμασμός που λαμβάνω τώρα είναι από όλο το φάσμα, άντρες, γυναίκες, παιδιά. Συνάντησα μια κυρία Ρομά και μου λέει “εσύ είσαι ο Κρητικός έρωτας;” Αυτό ήταν το πιο ωραίο που έχω ακούσει. Στην Κρήτη με αγαπάνε πολύ, πρέπει να πάω με μπόντιγκαρντ.
Συνήθως βγαίνουν όλα τα νούμερα μαζί. Βλέπω και τα νούμερα του ανταγωνισμού. Δεν χαίρομαι που περνάω τις “Μέλισσες”. Ιδανικά για μένα θα ήταν να είμαστε όλοι το ίδιο. Η μυθοπλασία θέλει στήριξη. Όταν βλέπω κάποιον απέναντί μας να μην πάει καλά ανησυχώ.
Τον εαυτό μου τον βλέπω στη σειρά. Ό,τι δεν προλαβαίνω το βλέπω στο ίντερνετ. Ο ηθοποιός πρέπει να βλέπει τον εαυτό του. Εγώ με βλέπω σαν τον τσαγκάρη που δεν βλέπει απλώς ένα παπούτσι».
Ο Δημήτρης Λάλος μάλιστα μίλησε σε άπταιστα… λαρισαϊκά ζητώντας μετάφραση από τον επίσης Λαρισαίο σκηνοθέτη της σειράς.
Ο ηθοποιός μίλησε για τη ζωή του και τα παιδικά του χρόνια στη Νυρεμβέργη, την ελληνική κοινότητα και τα μπουζούκια, αλλά και το όνειρο της επιστροφής στην Ελλάδα.
Όταν είπε στον πατέρα του ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός, εκείνος του είπε ότι «κι εγώ ήθελα να γίνω τραγουδιστής».
Όπως είπε δεν έχει πάει σε υποκριτική σχολή.
«Αποφάσισα να αυτοεκπαιδεύσω τον εαυτό μου και η βασική μου εκπαίδευση στο θέατρο κράτησε 10 χρόνια. Άνοιξα τον χρόνο εκπαίδευσής μου όχι στο τυπικό που λέει το υπουργείο αλλά όσο ήθελα εγώ» εξηγώντας ότι μαθήτευσε κοντά στην Ελένη Σκότη.
«Ήμουν τόσο καλά προστατευμένος στην καλλιτεχνική μου οικογένεια στο θέατρο Επί Κολωνώ που ένιωθα πολύ γεμάτος» είπε για το αν ένιωσε ότι τον σνόμπαραν οι συνάδελφοί του που πήγαν σε σχολές.
«Αλλάξαν το καταστατικό των βραβείων Χορν που απονέμονται σε αποφοίτους σχολών για να δώσουν το βραβείο σε μένα».
Με αφορμή την ταινία «Καλαζάρ» που έπαιζε, σταμάτησε να τρώει κρέας.
«Δεν τρώω κρέας τα τελευταία τρία χρόνια. Ήταν κάτι πολύ απλό. Από τότε που ξεκίνησα να το κάνω θεωρώ πως είναι κάπως πιο ευγενικό. Η ζωή μου είναι λιτή γιατί είμαι αφοσιωμένος στη δουλειά μου. Κάποιοι φαντάζονται ότι είμαι ηθοποιός και πηγαίνω σε πάρτι. Δεν προλαβαίνω.
Τα χρήματα είναι αναγκαία αλλά δεν πρέπει να ορίζουν την ψυχοσύνθεσή σου».
Για τη σκληρότητα των σκηνοθετών
«Το να είναι ένας σκηνοθέτης πάρα πολύ σκληρός και να βασανίζει τους μαθητές του για να βγάλουν αυτό που θέλει είναι λίγο παλιομοδίτικο. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι όταν επιβραβεύεις κάποιον αποδίδει καλύτερα. Ήμουν πάρα πολύ τυχερός γιατί μεγάλωσε σε μια θεατρική οικογένεια που η Ελένη ήταν πολύ προστατευτική. Δεν ήμουν freelance ηθοποιός για να βιώσω όλα αυτά.
Ως δάσκαλος επειδή έχω μια πολύ αυστηρή φυσιογνωμία προσπαθώ να είμαι πολύ ευγενικός» είπε.
Ο Δημήτρης Λάλος και η πατρότητα
«Ήμουν στην Αβινιόν και έπλενα τα χέρια μου και μου ήρθε μια εικόνα από ένα παιδάκι που ήθελε να σκαρφαλώσει να τα πλύνουμε μαζί. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη εγκεφαλικά. Νομίζω ότι ως πατέρας κάνω όλα τα λάθη που υπάρχουν! Προσπαθώ να μην κάνουμε πολλά δώρα στην κόρη μου γιατί την αγαπάμε πάρα πολύ. Συνήθως ζητάει χειροποίητα πράγματα. Όλα είναι στο πρόγραμμα» είπε για το αν θα κάνει δεύτερο παιδί.