Ο Μιχάλης Αεράκης βρέθηκε τη Δευτέρα (22/11) στην πολυθρόνα του «The 2Night Show» για πρώτη φορά. Ο γλυκύτατος παπά Μιχάλης της σειράς «Σασμός» εξιστόρησε την πορεία του από την Κρήτη στην Αθήνα, μίλησε για τις αλλαγές που τον «σημάδεψαν», για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, που πουλούσε λαχεία, και για την καριέρα του στο ποδόσφαιρο, η οποία σταμάτησε άδοξα.
Μοιράστηκε μαζί μας τους άγραφους «νόμους» του τόπου του και διηγήθηκε μια πραγματική ιστορία σασμού που έζησε, μέσα στις φυλακές που επισκέπτεται.
Η ζωή του
«Η ζωή μου πραγματικά έχει περάει πολλά στάδια, είναι πολυεπίπεδη. Γεννήθηκα στα Ανώγεια, έφυγα 11 χρονών για Ηράκλειο και μετά ήρθαμε στην Αθήνα το 1971. Οι αλλαγές μου έκαναν κακό. Έχασα την ταυτότητά μου. Από 12 αναγκάστηκα να δουλεύω, πρώτη μου δουλειά να πουλάω λαχεία. Ξέρω το Ηράκλειο απ’ έξω και ανακατωτά.
Ένας κέρδισε 12.500 δραχμές, φόραγε κοστούμι είχε έρθει από Θεσσαλονίκη. Μου ζήτησε τη διεύθυνσή μου για να έρθει να μου κάνει ένα δώρο. Ήρθε σπίτι, βάλαμε τα καλά μας, τον περιποιηθήκαμε και τελικά μου έδωσε ένα πενηντάρικο. Ο πατέρας μου νευρίασε και του είπε ότι δεν είμαστε διακονιάρηδες. Μετά δούλευα σε νυχτερινά κρητικά κέντρα σαν βοηθός σερβιτόρου και η μητέρα μου ήταν μέσα στη λάντζα. Το πρωί πήγαινα στο σχολείο και ήμουν ο χειρότερος. Στην Αθήνα πήγαινα νυχτερινό γιατί έπρεπε να δουλεύω. Είχα λατρεία με το ποδόσφαιρο. Ήθελα να γίνω επαγγελματίας. Έχω παίξει στον ΟΦΗ. Με ζήτησαν από την Αθήνα και δεν μου έδιναν το δελτίο. Έπαιζα επιθετικός και έβαζα γκολ, ήμουν ωραίος», είπε για την πορεία της ζωής του.
«Μετά εγώ στην Χούντα, τραγουδούσα έντεχνα και λαϊκά. Πηγαίναμε στις ταβέρνες με μια μικρή ορχήστρα, φορούσαμε καπέλα και βγάζαμε λεφτά».
«Το πρώτο ρόλο του παππά τον έπαιξα στο έργο “Ένα παιδί μετράει τα άστρα”, του Λουντέμη όταν ήμουν μαθητής. Ο παππούς μου με είχε ψήσει να γίνω παππάς. Όταν το είπα στον πατέρα μου, μου έριξε ένα χαστούκι και του έκανε φασαρία και έτσι κόπηκε. Ο “παπά Μιχάλης” ήταν κανονικά να λέγεται “παπά Γρηγόρης” στο σίριαλ. Ζήτησα να τον πούμε Μιχάλη για να τιμήσω τον παππού μου. Εγώ αντιγράφω τον παππού μου και τους συγχωριανούς μου. Οι παπάδες στα χωριά είναι ωραίοι άνθρωποι», σχολίασε για το ρόλο του στον «Σασμό».
Για το πώς ξεκίνησε την υποκριτική: «Στο θεατρικό τμήμα υπήρχε μια κοπελιά που μου άρεσε. Πήγα λοιπόν εκεί για να γνωριστούμε. Αυτός ο σκηνοθέτης, ο Γιάννης Καραχισαρίδης με έπεισε, μου είπε ότι πρέπει να ασχοληθώ. Μου άρεσε κιόλας και έτσι πήγα στη δραματική σχολή. Το ταξίδι αυτό έτυχε να είμαι και σε λουξ καμπίνα, αλλά και σε υπνόδακο στην τρίτη θέση. Είναι σκληρό επάγγελμα. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και ανεργία. Εγώ είμαι από τους τυχερούς που δεν είχα σταματήματα, εκτός από τον κορονοϊό. Ένα καλό που έχει είναι ότι έμαθα σε βάθος τον εαυτό μου. Αυτό είναι το κέρδος, είναι μια συνεχή ψυχανάλυση μέσα από τους ρόλους. Αν υπερβείς του εγωισμού σου και φτάσεις στην αλαζονεία, εκεί θα κάνεις χρήση της εξουσίας και αρχίζουν άλλα θέματα».
Ο Μιχάλης Αεράκης εξιστόρησε ένα περιστατικό με έναν άνδρα από τον τόπο του. «Ρώτησα μια φορά έναν φίλο μου, τι πάει να πει “αντρειά” για εσένα. Αυτός είχε κοινωνική και οικονομική καταξίωση. Μου είπε ότι όταν κάνεις ένα λάθος, να το παραδεχτείς και να ζητήσεις συγγνώμη».
Ο «Σασμός» και οι φυλακές
Ο Μιχάλης Αεράκης μίλησε για την επιτυχημένη σειρά του Alpha.
«Το θέμα είναι πρωτότυπο. Μέχρι σήμερα, σειρές που έχουν γίνει αναφέρονται στην βεντέτα. Ο “Σασμός” καταπιάνεται με την επόμενη μέρα. Το ερώτημα είναι ένα, ο “Σασμός” είναι καλό ή κακό πράγμα.
Εγώ έχει σχέση εδώ και πολλά χρόνια με τις φυλακές. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής πήγαινα τις παραγωγές στις αγροτικές φυλακές. Στα Χανιά πρόσφερα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Εκεί γνώρισα πολύ κόσμο. Στις 8 Νοέμβρη πήγα εκεί και πέρασα τη δική μου μέρα. Ο κάθε άνθρωπος, ό,τι κι αν έχει κάνει, δεν έχει μόνο το δαχτυλικό αποτύπωμα στο δάχτυλο αλλά στο μυαλό. Ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός. Δεν δικαιολογώ κανέναν, όμως σχεδόν όλοι θέλουν να εξαγνιστεί η ψυχή τους. Στην Κρήτη δεν γίνονται προμελετημένοι φόνοι τόσο πολύ. Ο “Σασμός” δεν έχει κανένα στόχο ούτε να φέρει παλιά πράγματα στην επιφάνεια. Εμάς μας ενδιαφέρει να δείξουμε την αυτοματοποίηση μιας κοινωνίας πριν, αλλά κυρίως το μετά για να σταματήσει το κακό εκεί που έγινε.
Πρόσφατα μέσα στις φυλακές έγινε “Σασμός”. Η μία οικογένεια βάπτισε το παιδί της άλλης οικογένειας μέσα στη φυλακή», τόνισε και συνέχισε:
«Χάθηκε πολύς κόσμος. Εγώ προσπαθώ να μπω στο μυαλό αυτού που κάνει αυτό το πράγμα και καταλήγω στην “κακιά στιγμή”. Όλοι είμαστε εν δυνάμει υποψήφιοι για τα πάντα. Εγώ για τον εαυτό μου δεν ξέρω. Λέω ότι είμαι καλός άνθρωπος, προσεύχομαι, αλλά…».
«Ο Κρητικός είναι άλλη ράτσα, είναι γενναιόδωρος, γενναιόψυχος, χουβαρντάς στα αισθήματα. Πριν γίνει το κακό προσπαθούν να τους τα σιάξουν, πριν μεγαλώσει. Είμαστε θερμοί, τι να κάνουμε τώρα. Έχουμε όλα τα καλά αλλά είμαστε και τρελοί. Δεν δικαιολογώ καμία παραβατική πράξη».
Ο ηθοποιός ανέφερε και ένα τηλεφώνημα που είχε. «Με πήρε ένας γνωστός, δικηγόρος στο επάγγελμα και μου είπε να πει στον Αρχιεπίσκοπο που είναι φίλος του, να με χειροτονήσει παπά. Διότι έχει το δικαίωμα να χειροτονήσει λαϊκό. Εγώ γέλασα. Ο εγγονός μου που είναι 3μιση χρονών μου λέει “παππούλη που είναι τα ράσα σου;” Είμαι χαρούμενος, είμαι ευτυχισμένος, όλα πάνε καλά», κατέληξε.