Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως για εκείνες του Νότου, είναι η οικονομική κρίση και οι συνθήκες λιτότητας που βιώνουν οι πολίτες. Με αυτό το κριτήριο θα προσδιοριστούν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αυτό τονίζουν σε debate από το Στρασβούργο για τη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τρεις διεθνείς έγκυροι δημοσιογράφοι από την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο που καλύπτουν χρόνια το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ σχολιάζοντας τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Πρόκειται για τη Γκριζέλντα Παστόρ του μεγαλύτερου ισπανικού ραδιοφώνου Cadena Ser, τον Αλμπέρτο Ντ’Αργκένζιο του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ANSA και του περιοδικού Espresso και του Γιούρεκ Κούζκιεβιτς της μεγαλύτερης βελγικής εφημερίδας Le Soir. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Κουβαράς.
Για την Γκριζέλντα Παστόρ στην Ισπανία «σε εθνικό επίπεδο θα δούμε αν η σημερινή κυβέρνηση, που είναι κυβέρνηση της δεξιάς του Λαϊκού Κόμματος, θα διατηρήσει την μεγάλη της δύναμη, την υποστήριξη του πληθυσμού, στις εκλογές. Αυτό είναι το πιο ισχυρό ζητούμενο, δεδομένου ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ένα κόμμα με πολλά προβλήματα αυτή την περίοδο, δεν είναι ισχυρό, και δεν γνωρίζουμε αν η ψήφος θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας, κριτικής εναντίον της πολιτικής της λιτότητας, και θα τους επιτρέψει παρά τα δομικά προβλήματα τους να επιστρέψουν από την μεγάλη πόρτα στην εθνική πολιτική».
Η Ισπανίδα δημοσιογράφος τονίζει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην Ισπανία καθώς η κοινή γνώμη έχει συνειδητοποιήσει ότι «η λιτότητα επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σχετικά με τις λίστες των υποψηφίων εξηγεί ότι στην Ισπανία πλαισιώνονται από προσωπικότητες που έχουν δοκιμασθεί «σε εθνικό περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Στην Ιταλία εξηγεί ο Αλμπέρτο ντ’Αργκέντζιο η κατάσταση είναι πιο «χαοτική». «Βρισκόμαστε σε μια πολύ ρευστή κατάσταση, υπάρχει νέος Πρόεδρος της κυβέρνησης ο Ρέντζι, του κόμματος της Αριστεράς του Δημοκρατικού κόμματος, που υπολογίζει πολύ σε αυτές τις εκλογές για να διαπιστώσει εάν η τοποθέτηση του χωρίς εκλογή, αφού έχει εκλεγεί μόνο ως δήμαρχος της Φλωρεντίας που έχει μόνο 400000 κατοίκους, σχεδόν τίποτα, θα έχει τη λαϊκή υποστήριξη. Από την άλλη έχουμε τη δεξιά του Μπερλουσκόνι, μια ιστορική εκλογική μάζα αλλά σε κατακερματισμό.
Αλλά κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές, είναι να δούμε αν ο Πέπε Γκρίλλο στο κίνημα “πέντε αστέρια”, που είναι το κίνημα διαμαρτυρίας στην Ιταλία, θα μπορέσει στην μάχη εναντίον του Ευρώ, να συγκεντρώσει να κερδίσει την δυσφορία του κόσμου τη διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική στην Ιταλία αν θα μπορέσει να διατηρήσει τα μεγάλα ποσοστά που πέτυχε στις περσινές εθνικές εκλογές. Θα είναι η μάχη μεταξύ του δημοκρατικού κόμματος και της κυβέρνησης που αναζητεί λαϊκή ψήφο και του Γκρίλλο που είναι η αληθινή αντιπολίτευση να βρει λαϊκή στήριξη».
Στο Βέλγιο όπου θα πραγματοποιηθούν τριπλές εκλογές την 25η Μαΐου υπογραμμίζει ο Γιούρεκ Κιούζκεβιτς το ποσοστό του Φλαμανδικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (NVA) θα κρίνει τις εξελίξεις καθώς τα κόμματα έκαναν ενάμισι χρόνο για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και στο Βέλγιο ωστόσο κριτήριο ψήφου θα είναι επίσης η οικονομική πολιτική.
«Νομίζω ότι είναι κοινό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μιλάμε για τη λιτότητα στην Ελλάδα ιδιαιτέρως, πιστεύω ότι για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, υπάρχει ένα διακύβευμα με το οποίο ταυτίζονται όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες :είναι η οικονομική πολιτική κατ’ επέκταση η λιτότητα. Και είναι αλήθεια αν μπορεί αυτό να παρηγορήσει τους Έλληνες, που υπέφεραν υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, ότι ακόμη και στο Βέλγιο θεωρούν ότι υπέφεραν επίσης. Έχουν συνείδηση βέβαια ότι οι Έλληνες και οι Ισπανοί υπέφεραν περισσότερο, σε όλη όμως την Ευρώπη ταυτίζουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη λιτότητα».
Δείτε το βίντεο