Σταματά στις 14 Δεκεμβρίου η μετάδοση του αναλογικού σήματος για τον νομό Θεσσαλονίκης και τους γειτονικούς νομούς και από αυτή την ημέρα το Κέντρο Εκπομπής «Χορτιάτης» θα εκπέμπει μόνο ψηφιακά τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι τηλεθεατές δεν έχουν ήδη ξεκινήσει να βλέπουν το ψηφιακό σήμα που άρχισε να εκπέμπει στην περιοχή εδώ και δύο χρόνια, θα πρέπει:
-αν διαθέτουν τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας να προμηθευτούν και να συνδέσουν σε αυτήν έναν αποκωδικοποιητή (το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 25 έως 40 ευρώ)
-αν διαθέτουν τηλεόραση τεχνολογίας MPEG 2 που διαθέτει υποδοχή για κάρτα μετατροπέα, να την αναβαθμίσουν σε MPEG4 με μια κάρτα μετατροπέα
-αν διαθέτουν τηλεόραση νέας τεχνολογίας με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή απλώς να συντονιστούν στις συχνότητες του ψηφιακού σήματος.
Ωστόσο για τις περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Λάρισας που βρίσκονται εκτός περιοχής κάλυψης από το ψηφιακό σήμα, έχουν εγκατασταθεί 39 αναμεταδότες που θα μεταλλάσσουν το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό. Έτσι για τις περιοχές αυτές δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι στιγμής.
Για να αντιληφθεί κανείς αν λαμβάνει ήδη το ψηφιακό σήμα θα πρέπει να διαπιστώσει αν στην οθόνη του εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που παρακολουθεί. Αν συμβαίνει αυτό, τότε έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος αυτόματα μαζί με το ψηφιακό σήμα.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σχετική παρουσίαση που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μενέλαου Δασκαλάκη, του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη, και εκπροσώπων της Digea και της ΕΡΤ. Παράλληλα ο κ. Δασκαλάκης είχε σχετική συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος τόνισε ότι με την παύση της μετάδοσης του αναλογικού σήματος, κλείνει και η “πληγή” του πάρκου κεραιών στο Χορτιάτη, που είχε προκαλέσει πολλές φορές την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, η διαδικασία μετάβασης από την αναλογική εκπομπή στην ψηφιακή σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί ως το 2014 καθώς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ολοκληρώθηκε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο με την έκδοση πριν δύο μήνες, του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων που περιλαμβάνει 157 κέντρα εκπομπής σε όλη τη χώρα.
Από την πλευρά της Digea, o Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Μαθιός επισήμανε ότι ως τώρα λειτουργούν δέκα κέντρα ψηφιακής εκπομπής, με ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης 68% περίπου.
Στα οφέλη για την πολιτεία συγκαταλέγονται η μελλοντική διάθεση τμήματος του φάσματος των συχνοτήτων με οικονομικά έσοδα για το κράτος, το νοικοκύρεμα του τηλεοπτικού τοπίου, το σαφές πλαίσιο λειτουργίας των καναλιών αλλά και η μείωση της ακτινοβολίας και της κατανάλωσης ρεύματος από τα πολυπληθή σήμερα κέντρα αναλογικών εκπομπών. Για τον πολίτη τα οφέλη είναι η δωρεάν παροχή του ψηφιακού σήματος, η αναβαθμισμένη και πληρέστερη τηλεοπτική εμπειρία, η καλύτερη κάλυψη και ανοχή σε παρεμβολές και οι νέες υπηρεσίες που θα επιτρέπει η τεχνολογία σε οπτικοακουστικά μέσα.
Όπως εξάλλου υπογραμμίστηκε, για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται η αγορά νέας κεραίας ενώ σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λήψη συνιστάται:
-να βεβαιωθούν ότι η κεραία τους είναι στραμμένη προς το Χορτιάτη
-να αποσυνδέσουν τους πολλούς ενδεχομένως ενισχυτές, οι οποίοι μπορεί να «μπουκώνουν» το ψηφιακό σήμα ή
-να ελέγξουν μήπως η καλωδίωση σε παλιές, ιδίως οικοδομές, είναι κατεστραμμένη.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον στην τεχνολογία της τηλεθέασης, ο κ. Μαθιός επισήμανε ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες για περισσότερα θεματικά κανάλια και υπηρεσίες, εκπομπές υψηλής ευκρίνειας και διαδραστικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με συνδέσεις τηλεφωνίας, διαδικτύου και καλωδιακές υπηρεσίες.