Αντιδράσεις προκαλούν οι ποινές διαγραφής και επιπλήξεις που επέβαλε το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κατά την κάλυψη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «ιδεοληπτική τυφλότητα και πολιτική ανεπάρκεια μιας αρχαϊκής αριστεράς», που «συνυπάρχουν στη βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ».
Ιδεοληπτική τυφλότητα κ´πολιτική ανεπάρκεια μιας αρχαϊκής αριστεράς συνυπάρχουν στη βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ.
— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) 7 Απριλίου 2016
Σε χθεσινό του μήνυμα, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για «απαράδεκτη απόφαση» του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. «Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», τόνισε.
Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία. — Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 6, 2016
«Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει ποινές, που κυμαίνονται από προσωρινή διαγραφή μέχρι επίπληξη, σε μέλη της είναι πρωτοφανής. Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της. Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις “αντιφρονούντων”», ήταν το σχόλιο του Ποταμιού. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Η επιστροφή στην Αθήνα, μετά από ένα διήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες, είναι μια απότομη προσγείωση σε μια εξοργιστική πραγματικότητα. Δημοσιογράφοι διώκουν δημοσιογράφους και θυμήθηκα το ρητό του Mάγερ ότι “η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης” που κοσμεί το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο και η Δικαιοσύνη δοκιμάζεται». Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε: «Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις. Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας. Τώρα έρχεται, δυστυχώς, πίσω από την ακύρωση των Ανεξάρτητων Αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Για «φασιστική» διαγραφή δημοσιογράφων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε στο κόμμα δεν διαγράφω τους βουλευτές που έχουν στραφεί εναντίον μου, επειδή νομίζουν ότι έχουν αδικηθεί». Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για τη «φίμωση» των δημοσιογράφων και σε αυτό το πλαίσιο βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για τη θέσπιση ρήτρα εχεμύθειας για τους βουλευτές. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, είναι και αυτή η διάταξη «μία προσπάθεια φίμωσης των βουλευτών». «Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία», ανέφερε η Δημοκρατική Αριστερά.
Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ
Ειδικότερα, η απόφαση της ΕΣΗΕΑ προβλέπει: – ποινή διαγραφής από την Ένωση 18 μηνών επιβλήθηκε στον γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Σκάι Σταμάτη Μαλέλη, – ποινή διαγραφής από την Ένωση ενός έτους επιβλήθηκε στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε (Σκάι), – ποινή διαγραφής από την Ένωση έξι μηνών επιβλήθηκε στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής «Σκάι στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Στους Όλγα Τρέμη (MEGA), Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή (MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και Δημήτρης Οικονόμου (Σκάι) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης» από τον «αέρα» της εκπομπής του «Πρώτη Γραμμή».