Η άνοιξη έρχεται και μαζί με τη φύση… ξυπνούν και οι αλλεργίες. Ίσως η πιο συνηθισμένη εξ αυτών είναι η αλλεργική ρινίτιδα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα.
Ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα, οι φαινομενικά αβλαβείς παράγοντες που ωστόσο σε κάποιους ανθρώπους πυροδοτούν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού, είναι η γύρη από τα φυτά. Άλλα αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα, η σκόνη, το τρίχωμα και το σάλιο των ζωών, οι μύκητες και τα πούπουλα.
Ο οργανισμός αντιδρώντας στους «επικίνδυνους εισβολείς» διοχετεύει ισταμίνες και άλλες χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματός σας για να τους αντιμετωπίσει. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι που προκαλούν τα συμπτώματα, τα οποία κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.
Συμπτώματα
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
- Φτέρνισμα
- Ρινική καταρροή / Μπούκωμα
- Φαγούρα
- Βήχας
- Ερεθισμός ή γαργαλητό στο λαιμό
- Δακρυσμένα, ερεθισμένα ή και ξηρά μάτια δακρύρροια και φαγούρα στην περιοχή των οφθαλμών
- Έκζεμα- ξηροδερμία – Εξάνθημα
- Κακουχία
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία πολλές φορές είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων και προϊόν κληρονομικότητας: Η εποχιακή και αυτή που εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η πρώτη εμφανίζεται κυρίως κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο και οφείλεται στο αυξημένο φορτίο αλλεργιογόνων της ατμόσφαιρας. Η δεύτερη υπάρχει ανεξαρτήτως εποχής και οφείλεται κυρίως σε αλλεργιογόνα εντός σπιτιού, όπως για παράδειγμα η σκόνη και τα ακάρεα.
Χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας του ατόμου. Εξαιτίας της έντονης καταρροής και του μπουκώματος, οι δραστηριότητες στη διάρκεια της ημέρας γίνονται πιο δύσκολες, ενώ το βράδυ δυσκολεύει και ο ύπνος.
Πολλές φορές ο βήχας είναι έντονος λόγω της οπισθορρινικής καταρροής. Ο κακός ύπνος ενισχύει την εξάντληση, ενώ οι πιθανοί πονοκέφαλοι ταλαιπωρούν τον ασθενή και υπάρχει εν γένει ένα έντονο αίσθημα κούρασης.
Θεραπεία
Για τη θεραπεία, αρχικά είναι απαραίτητος ο εντοπισμός του αλλεργιογόνου που την προκαλεί. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα ο ασθενής να λάβει μέτρα αποφυγής, κάτι που είναι και το πιο συνηθισμένο στην αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα (γύρη, σκόνη κ.ά.), τότε η σκυτάλη περνάει στη φαρμακευτική θεραπεία.
Πάντως στο πλαίσιο της αποφυγής των αλλεργιογόνων, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν πολύ βοηθητικά, όπως η χρήση κλιματιστικού με φίλτρο HEPA ή η χρήση μάσκας, ειδικά τις ημέρες με αέρα.
Σχετικά με τη χρήση φαρμάκων, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιισταμινικά σε μορφή χαπιών, ρινικών σπρέι ή οφθαλμικών σταγόνων, κορτιζονούχα ρινικά σπρέι, αντιλευκοτριενικά χάπια και αποσυμφορητικά.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως αναφέρει το Healthline, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει και εμβόλια αλλεργίας. Είναι ένας τύπος ανοσοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στα αλλεργιογόνα. Επίσης, για τον ίδιο σκοπό, χρησιμοποιούνται και υπογλώσσιες σταγόνες.
Γενικά η ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης είναι η πιο αποτελεσματική και ριζική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, οδηγώντας ακόμη και στην πλήρη εξάλειψη της ευαισθησίας στα αλλεργιογόνα.