Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανιστεί παλινδρόμηση οξέος (καούρα στο στομάχι), αλλά μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από αίσθημα καύσου, φούσκωμα και ρέψιμο σχεδόν κάθε φορά που τρώνε. Περίπου το 20% του πληθυσμού έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια χρόνια πάθηση παλινδρόμησης οξέος που διαγιγνώσκεται από γιατρό.
Φυσιολογικά, ο οισοφαγικός σφιγκτήρας (ένας μυϊκός σωλήνας που αφήνει την τροφή να περάσει στο στομάχι και στη συνέχεια κλείνει για να μην επανέλθει) προστατεύει τον οισοφάγο από το οξύ του στομάχου. Ωστόσο, εάν ο σφιγκτήρας χαλαρώσει, η τροφή μπορεί να σπρωχτεί προς τα πάνω και να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος.
«Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος και είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας που χρησιμοποιείται για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», λέει η Dr. Ekta Gupta, M.B.B.S., M.D., γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins Medicine.
Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καούρα
«Οι τροφές που φέρνουν καούρες προκαλούν χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και καθυστερούν τη διαδικασία πέψης, αφήνοντας το φαγητό να καθίσει στο στομάχι περισσότερο», αναφέρει η Dr. Gupta. Οι χειρότεροι ένοχοι; Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή μπαχαρικά όπως:
- Τηγανιτό φαγητό
- Γρήγορο φαγητό
- Πίτσα
- Πατατάκια και άλλα επεξεργασμένα σνακ
- Τσίλι σε σκόνη και πιπέρι (λευκό, μαύρο, καγιέν)
- Λιπαρά κρέατα όπως μπέικον και λουκάνικο
- Τυρί
Άλλα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα περιλαμβάνουν:
- Σάλτσες με βάση την ντομάτα
- Εσπεριδοειδή
- Σοκολάτα
- Μέντα
- Ανθρακούχα ποτά
«Το κλειδί είναι η προσεκτική κατανάλωση, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν ή να μην θέλουν να εξαλείψουν εντελώς αυτές τις τροφές από την καθημερινότητά τους», λέει η Dr. Gupta. «Προσπαθήστε όμως να αποφύγετε να τρώτε αυτές τις τροφές αργά το βράδυ και κοντά στην ώρα του ύπνου, ώστε να μην κάθονται στο στομάχι σας και μετά να ανεβαίνουν στον οισοφάγο σας όταν ξαπλώνετε. Είναι επίσης καλή ιδέα να τρώτε μικρά συχνά γεύματα αντί για μεγαλύτερα, πιο βαριά γεύματα και να αποφεύγετε τα βραδινά δείπνα και τα σνακ πριν τον ύπνο».
Τροφές που προλαμβάνουν τις καούρες
Καλά νέα: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να φάτε για να αποτρέψετε την παλινδρόμηση οξέος. Προμηθεύστε την κουζίνα σας με τρόφιμα από αυτές τις κατηγορίες:
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι ινώδεις τροφές σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι και έτσι έχετε λιγότερες πιθανότητες να φάτε υπερβολικά, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της καούρας. Μπορείτε να καταναλώσετε υγιεινές φυτικές ίνες από τις παρακάτω τροφές:
- Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι βρώμης, κουσκούς και καστανό ρύζι.
- Ριζώδη λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, καρότα και παντζάρια.
- Πράσινα λαχανικά όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα πράσινα φασόλια.
- Ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
Αλκαλικές τροφές: Τα τρόφιμα «κινούνται» κατά μήκος της κλίμακας του pH (δείκτης των επιπέδων οξέος). Αυτά που έχουν χαμηλό pH είναι όξινα και μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Αυτά με υψηλότερο pH είναι αλκαλικά και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση του ισχυρού οξέος του στομάχου. Τα αλκαλικά τρόφιμα περιλαμβάνουν:
- Μπανάνες
- Πεπόνια
- Κουνουπίδι
- Μάραθο
- Καρύδια
- Καρπούζι
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολύ νερό μπορεί να αραιώσει και να αποδυναμώσει το οξύ του στομάχου. Επιλέξτε τρόφιμα όπως:
- Σέλινο
- Αγγούρι
- Μαρούλι
- Καρπούζι
- Σούπες
- Τσάι βοτάνων
Τροφές που ανακουφίζουν από τις καούρες
Τα άτομα με καούρα συνήθως αναζητούν αντιόξινα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που εξουδετερώνουν το οξύ του στομάχου. Αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Σκεφτείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
Γάλα: Το γάλα βοηθά στην καούρα; «Συχνά πιστεύεται ότι το γάλα ανακουφίζει από την καούρα», λέει η Dr. Gupta. «Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι το γάλα διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες – γάλα με πλήρη ποσότητα λίπους, με 2% λιπαρά και άπαχο γάλα. Το λίπος στο γάλα μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος. Αλλά το μη λιπαρό γάλα μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινό ρυθμιστικό μεταξύ του βλεννογόνου του στομάχου και του όξινου περιεχομένου του στομάχου και παρέχει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της καούρας». Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά έχει τις ίδιες καταπραϋντικές ιδιότητες μαζί με μια υγιεινή δόση προβιοτικών (καλά βακτήρια που ενισχύουν την πέψη).
Τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι ένα από τα καλύτερα πεπτικά βοηθήματα λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Είναι αλκαλικής φύσης και αντιφλεγμονώδες, μειώνοντας τον ερεθισμό στο πεπτικό σύστημα. Δοκιμάστε να πίνετε τσάι με τζίντζερ όταν νιώθετε καούρα.
Μηλόξυδο: Αν και δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να αποδείξει ότι η κατανάλωση μηλόξυδου λειτουργεί καταπραϋντικά για την παλινδρόμηση οξέος, πολλοί άνθρωποι ορκίζονται ότι βοηθάει. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε ζεστό νερό και πιείτε το με τα γεύματα.
Λεμονόνερο: Ο χυμός λεμονιού θεωρείται γενικά πολύ όξινος, αλλά μια μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού αναμεμειγμένος με ζεστό νερό και μέλι έχει αλκαλική δράση που εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου. Επίσης, το μέλι έχει φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν την υγεία των κυττάρων.
Πότε να πάτε στον γιατρό
Εάν έχετε καούρα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και οι αλλαγές στη διατροφή ή στο διατροφικό σας μοτίβο δεν έχουν βοηθήσει, συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο ο οποίος θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να μετρήσει την οξύτητα στο στομάχι σας και να δει αν είναι η παλινδρόμηση έχει δημιουργήσει πρόβλημα στον οισοφάγο σας.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνά θεραπεύσιμη με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, τα επίμονα συμπτώματα της παλινδρόμησης χρειάζονται ενδελεχή αξιολόγηση από έναν γαστρεντερολόγο, ο οποίος μπορεί να βρει την υποκείμενη αιτία και να συζητήσει τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.