Το Politico σε νέο άρθρο του αναφέρεται στα φάρμακα κατά του κορονοϊού και τονίζει ότι μπορεί να φάνηκαν χρήσιμα στην αρχή της πανδημίας, όμως πλέον είναι αναποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια πολίτες.
Το politico.com αναφέρει ότι τις αρχές της πανδημίας το 2020, είχε νοσήσει και ο άλλοτε πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, όπως είχε γίνει γνωστό, του χορηγήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αναμενόταν να «αλλάξουν το παιχνίδι» όσον αφορά στις θεραπείες.
Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά, και έπειτα από αρκετές μεταλλάξεις της Covid-19, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των τωρινών μεταλλάξεων. Τα πιο εύκολα στη χορήγηση αντιιϊκά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.
Επίσης, η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τις φαρμακοβιομηχανίες έχει στερέψει, σε σχέση με τον πρώτο καιρό της Covid-19, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές φαρμάκων να έχουν μικρότερο κίνητρο για την παραγωγή νέων θεραπειών αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.
Χωρίς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών δεύτερης γενιάς, οι ευάλωτοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19 και να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία κι ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ είναι ήδη στα «κόκκινα».
«Ακριβώς επειδή βγήκαμε από τη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας δεν σημαίνει ότι η Covid-19 τελείωσε ή ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο», δήλωσε η Leana Wen, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington και πρώην επίτροπος υγείας της Βαλτιμόρης. «Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες».