Αισιόδοξοι μπορεί να είναι όσοι έχουν χάσει το φως τους από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του Stargardt κατά την οποία για γενετικούς λόγους καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.
Μια νέα θεραπεία έρχεται στο φως με την εμφύτευση εμβρυικών βλαστοκυττάρων τα οποία λαμβάνονται από έμβρυα εξωσωματικής γονιμοποίησης ηλικίας λίγων μόλις ημερών. Αυτά τα βλαστοκύτταρα έχουν την εγγενή δυνατότητα να αναπτυχθούν και να μεταμορφωθούν σε άλλα εξειδικευμένα σωματικά κύτταρα δίνοντας πάλι το φως στα μάτια των τυφλών.
Πολλοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να φέρουν επανάσταση στην ιατρική, δεν λείπουν, όμως οι αντιδράσεις από διάφορες οργανώσεις, θρησκευτικές και άλλες, οι οποίες θεωρούν ότι μια τέτοια τεχνική προϋποθέτει την σκόπιμη καταστροφή ανθρωπίνων όντων, έστω κι αν είναι μόνο τριών ημερών.
Ο πρώτος ασθενής θα δεχτεί τα βλαστικά κύτταρα στην αρχή του 2011 και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της όρασής του μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε έξι περίπου εβδομάδες.Ο χρόνος, όμως, θεραπείας θα εξαρτηθεί από τον οργανισμό κάθε ασθενούς ατομικά.