Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώνονται συχνά από την καρέκλα τους –τουλάχιστον μία ώρα συνολικά την ημέρα- για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας και καρδιακών ασθενειών.
Αυτό υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, καθηγητής Kevin Fenton, ο οποίος προειδοποιεί ότι όσοι κάθονται έξι ή επτά ώρες την ημέρα μπροστά σε ένα γραφείο μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει κανείς να κάνει διαλείμματα και να σηκώνεται όρθιος τακτικά κατά τη διάρκεια του ωραρίου του.
Ο καθηγητής χαρακτηρίζει την άσκηση ως «τη θαυματουργή θεραπεία που περιμέναμε για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών ασθενειών, αλλά και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που αφορούν τη Μ. Βρετανία, το 40% των γυναικών και το ένα τρίτο των ανδρών δεν κάνουν ούτε μισή ώρα άσκησης την ημέρα (όπως προτείνουν οι ειδικοί).
Ερευνητές από το Χάρβαρντ υποστήριζαν σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Lancet, ότι το παρατεταμένο καθισιό κάνει τόσο κακό στην υγεία όσο και το τσιγάρο, καθώς θεωρείται άμεσα υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι έχουμε γίνει πιο αδρανείς, εν μέρει εξαιτίας των σύγχρονων επαγγελμάτων, που μας οδηγούν στην καθιστική ζωή. Περνάμε πολύ χρόνο πια μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η γυμναστική» είπε ακόμη, μιλώντας στη Daily Mail, ο καθηγητής Fenton και συνέχισε: «Η άσκηση μάς βοηθά να ελέγξουμε το βάρος μας, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών ασθενειών, ενώ βελτιώνει την ψυχική υγεία και την ευημερία του ατόμου. Το καθισιό είναι μεγάλο πρόβλημα».
«Η ορθοστασία κάνει καλό, γιατί βελτιώνει τη στάση του σώματος και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνων στη μέση. Ακόμη, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιαγγειακή υγεία, προωθώντας περαιτέρω την κινητικότητα».
Όταν κανείς στέκεται όρθιος, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός κατά περίπου 10 παλμούς το λεπτό (0,7 θερμίδες το λεπτό), που ισοδυναμούν σε περίπου 50 θερμίδες την ώρα.