Αδειάζουν τα όργανα νεκρών ασθενών από το κυτταρικό τους περιεχόμενο και τα γεμίζουν με μητρικά κύτταρα του ασθενούς, προκειμένου να τα «αναστήσουν» και να είναι κατάλληλα για ενδεχόμενες μεταμοσχεύσεις.
Η επαναστατική τεχνική παρουσιάστηκε σήμερα από Ισπανούς ερευνητές στη Μαδρίτη. Πρόκειται για τη μέθοδο των επικαλούμενων βιοτεχνητών οργάνων, που περιορίζει τον κίνδυνο απόρριψης των μοσχευμάτων.
Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπεύθυνος του προγράμματος Δρ. Φρανθίσκο Φερνάντεθ Άβιλες, υπεύθυνος της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γρεγκόριο Μαρανιόν, το νοσοκομείο φιλοξενεί το «πρώτο εργαστήριο στον κόσμο για την αναπαραγωγή βιοτεχνητών οργάνων από μητρικά κύτταρα ενηλίκων, με στόχο τη μεταμόσχευσή τους».
Η σημερινή παρουσίαση της μεθόδου αποτελεί τον «τρίτο δρόμο» μεταξύ της μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων και τεχνητών οργάνων, δήλωσε ο Ραφαέλ Ματεσάνθ, διευθυντής του ΟΝΤ.
Η χρήση της στην ιατρική, που θα καταστεί δυνατή «όχι πριν περάσουν πέντε, ή μάλλον δέκα χρόνια», τονίζει ο Άβιλες, «θα θέσει τέλος σε δύο προβλήματα: την έλλειψη δωρητών, ή κατάλληλων οργάνων, για μεταμοσχεύσεις και την απόρριψη οργάνου από τον δέκτη ασθενή.
Ο στόχος είναι να «δημιουργηθεί μία τράπεζα από μήτρες οργάνων» κενωθεισών από τα κύτταρά τους, οι οποίες θα μπορούν να διατηρηθούν επί πολλούς μήνες, χάρις στις οποίες «θα μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα όργανα κατάλληλα για τους αντίστοιχους ασθενείς». Προς ώρας, οκτώ καρδιές είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αναπλάσουν μερικώς μία από αυτές έως τα τέλη του έτους.
Στο μέλλον «οι μήτρες αυτές θα μπορούν να προέρχονται όχι μόνον από ανθρώπους, αλλά και από ζώα», εξήγησε ο ίδιος γιατρός.
Η Ισπανία έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια για τις προόδους της στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, έχοντας επιτύχει για παράδειγμα τον περασμένο Μάρτιο ολική μεταμόσχευση προσώπου. Επίσης έχει αναγνωρισθεί ως πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον αριθμό δωρεών οργάνων, με 4.028 μεταμοσχεύσεις μέσα στο 2009, τόνισε το υπουργείο Υγείας.