Τον κώδωνα του κινδύνου στους λάτρεις του καθισιού κρούουν οι επιστήμονες, προειδοποιώντας τους πως κινδυνεύουν να δουν τους γλουτούς τους, να… διευρύνονται.
Μάλιστα, φαίνεται πως κινδυνεύουν όχι μόνο οι εκ πεποιθήσεως καθιστικοί τύποι, αλλά και όσοι κάθονται μόνο εν ώρα εργασίας.
Ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Αμίτ Γκέφεν, καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, μελέτησε τα έλκη κατάκλισης, τις πληγές δηλαδή που αναπτύσσονται στους γλουτούς ή την πλάτη των ασθενών, που είναι παράλυτοι ή χρειάζεται να παραμείνουν στα κρεβάτια τους για αρκετό διάστημα.
Αφού έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στους γλουτούς παράλυτων εθελοντών, διαπίστωσαν ότι οι μύες της περιοχής συρρικνώνονταν και διασπώνταν, εξαιτίας της ακινησίας, ενώ παρατήρησαν πως τα λιπώδη κύτταρα ευημερούν σε συνθήκες ακινησίας.
Κατόπιν, επαλήθευσαν εργαστηριακά τα ευρήματά τους, τοποθετώντας σε ένα κομμάτι ελαστικού προλιπώδη ή προλιποκύτταρα, ομάδα κυττάρων που αποτελούν πρόδρομες μορφές των λιπωδών κυττάρων.
Στη συνέχεια, τέντωσαν το ελαστικό μαζί με τα κύτταρα, ώστε να μιμηθούν την συνεχή πίεση που ασκείται στους γλουτούς όταν αυτοί είναι καθηλωμένοι σε μια καρέκλα ή κρεβάτι.
Σε ένα άλλο κομμάτι ελαστικού, τοποθέτησαν μία δεύτερη στοιβάδα προλιποκυττάρων, χωρίς όμως να το τεντώσουν, παρατηρώντας ότι και οι δύο στοιβάδες άρχισαν στη συνέχεια να τροφοδοτούνται με τα ίδια ακριβώς θρεπτικά συστατικά (με γλυκόζη ή ινσουλίνη), για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε λιπώδη κύτταρα.
Δύο εβδομάδες αργότερα, τα κύτταρα που είχαν τεντωθεί μαζί με το ελαστικό περιείχαν εμφανώς περισσότερο λίπος, ενώ μετά από τέσσερις εβδομάδες, όταν πια τα κύτταρα είχαν φτάσει στο σημείο της ωρίμανσης, τα επίπεδα λίπους σε αυτά ήταν κατά 50% υψηλότερα.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «οι παρατεταμένες περίοδοι μηχανικού φορτίου και πίεσης, είτε οφείλονται στην κατάκλιση είτε στο κάθισμα, έχουν ως συνέπεια αυξημένη παραγωγή λίπους». Παρότι η έρευνα έγινε σε ανθρώπους που κατ’ ανάγκην ζουν καθισμένοι σε αναπηρική καρέκλα ή στο κρεβάτι, η ακινησία αποτελεί ίδιον και πολλών άλλων, δίχως κινητικά προβλήματα – συνεπώς και σε αυτούς παρατηρούνται οι ίδιες συνέπειες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας-Κυτταρικής Φυσιολογίας (AJPCP).
Πηγή: nutrimed.gr