Σημαντική πρόοδο, από τον Μάρτιο, στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον χώρο της Υγείας, αλλά και ισχυρές αντιστάσεις κατεστημένων συμφερόντων, που προκαλούν καθυστερήσεις στην προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών σε αυτό τον, καίριο για την κοινωνία και με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, τομέα, διαπιστώνει μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG, στην οποία προΐσταται ο Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης.
Στη μελέτη με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στον τομέα Υγείας την περίοδο του Μνημονίου», εξετάζεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων από το 2010 και η εφαρμογή των αντίστοιχων μέτρων. Τα προωθούμενα μέτρα, επισημαίνεται, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς οι δαπάνες στην Υγεία αποτελούν σχεδόν το 11% της συνολικής δημόσιας δαπάνης
Στο πλαίσιο της μελέτης, δημιουργήθηκε ένας δείκτης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος συνεκτιμά το βαθμό και την έγκαιρη εφαρμογή καθενός μέτρου.
Σύμφωνα με αυτό το δείκτη, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει προχωρήσει σημαντικά από τον περασμένο Μάρτιο, και βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής.
Ο δείκτης μπορεί να κυμανθεί από το μηδέν έως το πέντε. Ξεκίνησε από περίπου το 1 το Μάρτιο και σήμερα βρίσκεται στο 2,5 – με άριστα και τελικό στόχο το 5.
Παρατηρείται, δηλαδή, σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά, συγχρόνως, υπάρχουν και σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την αναμενόμενη αντίσταση ορισμένων κατεστημένων συμφερόντων.
Από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, ξεχωρίζουν αυτά που σχετίζονται με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται:
– Δημιουργήθηκε μία επικαιροποιημένη και αναθεωρημένη λίστα τιμών φαρμάκων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
– Είναι σήμερα υποχρεωτικό για τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου.
– Υπάρχει σημαντική μείωση στο περιθώριο κέρδους στα φάρμακα.
– Ο τριμηνιαίος μηχανισμός επιστροφής χρημάτων επί του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου.
Μέτρα μεταρρυθμίσεων εφαρμόστηκαν και σε άλλους τομείς της Υγείας, όπως στην αναβάθμιση της λογιστικής των νοσοκομείων, αφού πλέον όλα τα νοσοκομεία δημοσιεύουν ισολογισμό.
Σημαντική ήταν και η πρόοδος στην ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων υγείας σε ένα (ΕΟΠΥΥ).
Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που ακόμη εκκρεμούν, όπως αυτά που σχετίζονται με την αναθεώρηση των τιμών για παροχές υγείας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Η μελέτη περιλαμβάνεται στην περιοδική έκδοση Greece Macro Monitor και η σχετική δημοσίευση φέρει την υπογραφή της Στέλλας Κανελλοπούλου, Research Economist της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank EFG.