Περισσότερο από τους κοινούς θνητούς ζουν οι αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση ζουν κατά μέσον όρο 2,8 χρόνια περισσότερα, ωστόσο, και πάλι αυτό εξαρτάται και από το άθλημα στο οποίο αγωνίζονται.
Για παράδειγμα οι αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα στα οποία δεν έρχονται σε επαφή με άλλους παίκτες (όπως η ποδηλασία, η κωπηλασία και το τένις) απολαμβάνουν τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.
Οι δύο καθηγητές Δημόσιας Υγείας, Στήβεν Μπλερ από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και Άντριαν Μπάουμαν από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, που υπογράφουν τη νέα ανάλυση, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εξετάζοντας σε συνδυασμό μεταξύ τους δύο προγενέστερες μελέτες για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι μελέτες είχαν καταγράψει το προσδόκιμο επιβίωσης και την υγεία 25.000 αθλητών οι οποίοι είχαν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και μετά.
Όσοι συμμετείχαν σε αθλήματα επαφής όπως το μποξ είχαν το μικρότερο όφελος, ενώ το μεγαλύτερο αποκόμισαν οι ποδηλάτες και οι κωπηλάτες.
Ακόμα, όμως, και όσοι είχαν αγωνιστεί σε μέτριας εντάσεως αθλήματα, όπως το γκολφ, είχαν καλύτερη υγεία και έζησαν περισσότερο.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη αυτά στον υγιεινό τρόπο ζωής που υιοθετούν οι αθλητές που μπαίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στις αυξημένες οικονομικές απολαβές που κατά κανόνα συνοδεύουν τις επιτυχίες στον αθλητισμό.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητής επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων για να ωφεληθεί. Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι έστω 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ακόμα κι αν πρόκειται για περπάτημα με ταχύ βήμα, μπορεί να χαρίσουν χρόνια στη ζωή.