Παραστάσεις διαμαρτυρία και κινητοποιήσεις διοργανώνουν τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία καθώς και οι οικογένειές τους αλλά και τα ίδια τα άτομα.
Θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας προκειμένου, όπως λένε, να διεκδικήσουν τη διασφάλιση ενός δημοσίου συστήματος υγείας που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας και αποκατάστασης και θα εγγυάται την δωρεάν παροχή φαρμάκων, θεραπευτικών, μέσων-ορθωτικών μέσων και κάθε σύγχρονης θεραπείας.
Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι: «Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε πλέον σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την ώρα που η ανεργία και η φτώχεια γιγαντώνονται καθημερινά. Αντιμετωπίζουμε τη διαπόμπευσή μας από το φαινόμενο των “αναπήρων μαϊμού”, το οποίο συντηρείται ως κατεξοχήν πελατειακό ζήτημα τουλάχιστον μια 20ετία από το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Σήμερα, 3 Δεκέμβρη 2012, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς και επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση».
Τονίζουν δε ότι η «αναπηρία δεν πρέπει να στοχοποιείται μέσω κατηγοριών περί “αναπήρων μαϊμού” που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας, ενισχύουν την κοινωνική προκατάληψη απέναντί μας, δικαιολογούν την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να μας προστατεύσει και οδηγούν σε έναν σύγχρονο Καιάδα περιθωριοποίησής μας!
Για τους “αναπήρους μαϊμού” ευθύνονται οι υπηρεσίες, οι γιατροί και οι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων που εξέθρεψαν αυτό το σύστημα της συναλλαγής και της διαπλοκής» και γι’ αυτό ζητούν να εξαιρεθούν από τα μέτρα που έχουν μειώσει τα εισοδήματά τους αλλά και να σταματήσει η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας.
Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κοινωνικό σύστημα φροντίδας, με την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα αυτό, που ανήκουν φύσει και θέσει. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας κ.ά.