Επιστήμονες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ένα νέο αυτοματοποιημένο τεστ για ανθεκτικό στέλεχος της φυματίωσης δίνει ακριβή αποτελέσματα μέσα σε δύο ώρες αντί για τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Οι υπεύθυνοι υγειονομικής περίθαλψης υποδέχτηκαν τα νέα με ενθουσιασμό τονίζοντας ότι έτσι θα μειωθεί ο χρόνος διάγνωσης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στο περιοδικό The New England Journal of Medicine, το τεστ αυτό είναι κατά 98% ακριβές σε σύγκριση με τα θετικά αποτελέσματα από την παλιά μέθοδο, ανάλυση πτυέλου στο μικροσκόπιο από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Το νέο τεστ εμφάνισε 73% ακρίβεια για τα δείγματα που ήταν δυσκολότερα στην ανάλυση, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από αυτά που δίνει η μέθοδος με το μικροσκόπιο, που σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις έχει ποσοστό ακρίβειας 50%. Επίσης, η νέα μέθοδος είχε ακρίβεια 98% στον εντοπισμό ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, το στάδιο που προσθέτει τις επιπλέον εβδομάδες στην παλαιά διαδικασία.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Τα μηχανήματα στοιχίζουν $30.000 και κάθε εξέταση στοιχίζει περίπου $60, αυτό σημαίνει ότι τα φτωχότερα κράτη όπου τα προβλήματα με τη φυματίωση είναι πολύ χειρότερα, θα πρέπει να βασίζονται σε δωρητές για να τα προμηθευτούν. Επιπλέον μπορεί να εντοπίσει ανθεκτικότητα μόνο σε ένα αντιβιωτικό, το rifampicin. Η ανθεκτικότητα στο rifampicin, είναι ένα σημαντικό δείγμα ότι ο ασθενής, έχει ένα επικίνδυνο στέλεχος της ασθένειας που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, αλλά δεν παρουσιάζει τη συνολική εικόνα.
Πηγή: New York Times