Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από την εισβολή βακτηρίων και ιών στο ανθρώπινο σώμα.
Σε περίπτωση που αυτά καταφέρουν να εισβάλουν, το ανοσοποιητικό είναι εκείνο που θα τα εντοπίσει και θα τα καταστρέψει πριν εγκατασταθούν και αναπαραχθούν. Εάν, τώρα, προλάβουν και να αναπαραχθούν, τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινητοποιείται για την καταστροφή τους.
Η εισαγωγή αυτή γίνεται για να κατανοήσουμε ότι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί για την πρόληψη των ιώσεων. Πώς διασφαλίζουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα; Καθημερινά περνάει από το χέρι και το πιάτο μας! Η σωστή θρέψη του οργανισμού μας αποτελεί το α και το ω της προστασίας από τις ιώσεις. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, επαρκές θερμιδικό περιεχόμενο, χωρίς υπερβολές, με μεγάλη προσοχή στη διασφάλιση της επάρκειας των θρεπτικών συστατικών.
Πρώτα από όλα χρειάζεται έμφαση στην επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Θα μας δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες για έναν υγιή οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα για την ορθή λειτουργία του χρειάζεται Βιταμίνη A, C και E, καθώς επίσης μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Επίσης αναφέρεται σε έρευνες και η συμβολή του ήλιου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, λόγω της Βιταμίνης D την οποία βοηθάει το σώμα μας να συνθέσει.
Τρόφιμα τα οποία ενδείκνυνται για την πρόληψη των ιώσεων είναι εκείνα που περιέχουν υψηλά ποσά βιταμινών και μετάλλων. Τα χρησιμότερα από αυτά, λόγω των συστατικών τους, είναι ιδανικό να καταναλώνονται σε αρκετή ποσότητα κατά τις περιόδους που νιώθουμε τον οργανισμό μας εξασθενημένο.
Το σπανάκι, για παράδειγμα, βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, καθώς καλύπτει το 377% της ημερήσιας ανάγκης για βιταμίνη Α, το 30% της βιταμίνης C, το 20% της βιταμίνης E και το 15% του ψευδαργύρου. Προσπαθήστε, λοιπόν, να εμπλουτίσετε τα πιάτα σας με σπανάκι είτε σαν κύριο συστατικό είτε σαν δευτερεύον, καθώς επίσης προσθέστε το στη σαλάτα σας ωμό για να διατηρήσει και ολόκληρο το βιταμινικό του περιεχόμενο.
Οι ηλιόσποροι, από την άλλη πλευρά, καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη E. Το 90% τους καλύπτεται μόλις με ποσότητα ¼ του φλιτζανιού. Το θετικό του από πρακτικής απόψεως είναι ότι δε χρειάζεται προετοιμασία, μόνο φαντασία. Δημιουργήστε προσθέτοντας τον σε γάλα ή γιαούρτι μαζί με τα δημητριακά σας, σε σαλάτες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.
Το αρνί μπορεί να έχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων, αλλά σε μία μικρή ποσότητα, όση η παλάμη μας, καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε σελήνιο και το 38% σε ψευδάργυρο. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι μαζί με καστανό ρύζι ή άλλο δημητριακό ολικής άλεσης και σπανάκι που θα καλύψει το πιάτο με το βιταμινικό περιεχόμενο που επιθυμούμε.
Οι κόκκινες πιπεριές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των τροφίμων με αντιϊικές ιδιότητες, αφού καλύπτουν το 291% των ημερήσιων απαιτήσεων σε Βιταμίνη C, που είναι περισσότερη και από του πορτοκαλιού, αλλά και το 100% της βιταμίνης A που χρειαζόμαστε. Προσθέστε τη λοιπόν στις σαλάτες, τα σάντουιτς, τις πίτσες, αλλά και τα φαγητά σας.
Τα μανιτάρια πορτομπέλο είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου. Μία μόλις μερίδα καλύπτει το 50% των αναγκών μας στο πρώτο και 15% στο δεύτερο. Σε μακαρονάδα, πίτσα, σαλάτα ή μαγειρευτό φαγητό δεν θα μπορείτε να τους αντισταθείτε!
Όποτε έχετε αμφιβολία για το τι χρειάζεται να καταναλώσετε ώστε να καλύψετε τις ανάγκες της άμυνας σας στηριχτείτε στον χρυσό κανόνα της πολυχρωμίας. Διαλέξτε όσα περισσότερα χρώματα μπορείτε για κάθε σας γεύμα! Επίσης δώστε προσοχή στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε. Χρειάζεστε πάνω από έξι μερίδες ημερησίως. Τα μυστικά αυτά δε θα σας κάνουν άτρωτους, αλλά μαζί με σωστή υγιεινή, η πλούσια σε θρέψη διατροφή θα σας βοηθήσει να είστε πολύ πιο ισχυροί ενάντια στους ιούς.
Πηγή: diatrofi.gr