Ο υγιεινός τρόπος διατροφής αποτελεί επιθυµία κάθε ανθρώπου που αναζητά την ποιότητα στη ζωή του. Πώς µπορούµε όµως να πετύχουµε αυτό το στόχο;
Οι ειδικοί επισηµαίνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από µια απλή απόφαση και προσπάθεια. Απαιτεί οργάνωση από τη βάση.
Αυτή ξεκινά από το σούπερ µάρκετ και την αγορά των τροφίµων, συνεχίζεται στην επεξεργασία και το µαγείρεµα και καταλήγει στη συχνότητα της κατανάλωσης και τους συνδυασµούς των τροφίµων κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
Ακολουθεί ένας οδηγός µε 12 πολύτιµες συµβουλές για το πώς να ψωνίσετε εξυπνότερα, πώς να µαγειρέψετε γρηγορότερα και πώς… εντέλει να φάτε πιο υγιεινά.
Ψωνίστε σωστά
1. Ετοιµάστε µια λίστα µε τα τρόφιµα που χρειάζεστε για συγκεκριµένο διάστηµα (π.χ. µία εβδοµάδα), η οποία πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες για όλα τα γεύµατα και τα σνακ, και µην παρεκκλίνετε από αυτήν. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε προαποφασίσει τι θα µαγειρέψετε.
2. Μην ψωνίζετε πεινασµένοι. Αν βρεθείτε στο σούπερ µάρκετ χωρίς να έχετε βάλει µπουκιά στο στόµα σας τις τελευταίες ώρες, τότε θα βρεθείτε εκτεθειµένοι σε κάθε πειρασµό που θα δείτε µπροστά σας. Καταναλώστε ένα σνακ ή ένα γεύµα, ανάλογα µε την ώρα, και στη συνέχεια ξεκινήστε για τα ψώνια σας.
3. Μην ψωνίζετε όταν είστε αγχωµένοι. Το άγχος και το στρες θα σας κάνουν περισσότερο παρορµητικούς.
4. Αν µπορείτε, παραγγείλετε τις αγορές σας µέσω του διαδικτύου. Θα τις παραλάβετε στο σπίτι, θα κερδίσετε χρόνο και θα αποφύγετε ευκολότερα τους πειρασµούς.
Μαγειρέψτε γρήγορα
5. Χρησιµοποιήστε ατµοµάγειρα ή µικρή γκριλιέρα. Είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι µαγειρικής και συγχρόνως πολύ γρήγοροι. Αν ωστόσο µαγειρέψετε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, θα πρέπει να τα έχετε βγάλει από τον καταψύκτη από την προηγούµενη µέρα.
6. Κόψτε µια µεγάλη ποσότητα σαλάτας κάθε τρίτη ηµέρα και βάλτε την σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο χωρίς να προσθέσετε λάδι, αλάτι κ.λπ. Έτσι θα έχετε σαλάτα όποτε την χρειαστείτε. Μην ανησυχείτε για τη µείωση της θρεπτικής αξίας των λαχανικών, η οποία στην πραγµατικότητα είναι πολύ µικρή.
Συνήθως οι περισσότεροι εργαζόµενοι ή πολυάσχολοι άνθρωποι δεν τρώνε καθόλου σαλάτα, οπότε αυτή η λύση είναι προτιµότερη.
7. Ετοιµάστε από την Κυριακή µερικά φαγητά που µπορούν να µείνουν στο ψυγείο και ζεστάνετέ τα όποτε τα χρειάζεστε, π.χ. όσπρια, λαδερά, κρέας ή κοτόπουλο µε σάλτσα κ.λπ.
Φάτε υγιεινά
8. Τρώτε τακτικά. Τα 5 γεύµατα της ηµέρας συστήνονται όχι µόνο γιατί είναι υγιεινά, αλλά και για να νιώθετε χορτασµένοι καθόλη τη διάρκεια της ηµέρας.
9. Καταναλώνετε πλήρη γεύµατα. Το «ψητό µε σαλάτα» δεν µπορεί να είναι η µόνιµη λύση. Όχι µόνο δεν επαρκεί για τη σωστή θρέψη του οργανισµού αλλά δεν φέρνει και µόνιµα αποτελέσµατα στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους.
Κάθε κυρίως γεύµα θα πρέπει να περιέχει τρόφιµα από διάφορες οµάδες τροφίµων ώστε να καλύπτει τις οργανικές αλλά και ψυχικές ανάγκες µας.
10. Συνοδεύετε κάθε κυρίως γεύµα µε λαχανικά, π.χ. ωµή σαλάτα, βραστή ή ακόµα και µαγειρεµένα λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση προσφέρουν ποικιλία µικροθρεπτικών συστατικών (βιταµινών και ιχνοστοιχείων) αλλά και σηµαντικό ποσό φυτικών ινών που συµβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήµατος και τον κορεσµό.
11. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την καλή προσπάθεια. Μην φοβάστε να γευθείτε ένα γλυκό. Αντίθετα, σταδιακά επιτρέψτε στον εαυτό σας µικρές ποσότητες απόλαυσης όταν τα πράγµατα πάνε όπως τα έχετε προγραµµατίσει.
12. Προσπαθείτε να διατηρείτε ποικιλία στα τρόφιµα που χρησιµοποιείτε. Έτσι θα πετύχετε καλύτερη θρέψη, ενώ θα αποφύγετε και την πλήξη!
Η σωστή διατροφή ξεκινάει από την αγορά των τροφίµων. Γι’ αυτό φροντίστε, εκτός από το να προτιµάτε ποιοτικές πρώτες ύλες, να τηρείτε µια λίστα αγορών και να µην ψωνίζετε νηστικοί ή αγχωµένοι. Έτσι θα ελέγξετε τον παρορµητισµό που µπορεί να σας βάλει σε πειρασµό.
Πηγή: myworld.gr