Με την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας υποδέχθηκε το 2016 η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Σημαντικός αριθμός βουλευτών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, συλλόγων ασθενών, δημοσιογράφοι, καθώς και στελέχη των εταιρειών-μελών της Π.Ε.Φ., έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των ασθενών και θα αξιοποιεί τις σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλής, η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Π. Γιαννουλάτος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Η. Ξανθάκος και ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Ν. Φράγκος. Επίσης, παρέστησαν οι τέως Υπουργοί Υγείας κκ. Α. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Ν. Κακλαμάνης, ο τέως Υφυπουργός Υγείας Ε. Νασιώκας και οι τομεάρχες υγείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων Χ. Κέλλας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Μπαργιώτας. Τους φορείς της υγείας και του φαρμάκου εκπροσώπησαν οι Π. Σκανδαλάκης (Πρόεδρος ΚΕΣΥ), Α. Αντωνίου (Πρόεδρος ΕΟΦ), Δ. Μαρκιδάκη (Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ), Η. Γιαννόγλου (Β’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ), Σ. Μπερσίμης (Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ), Π. Γεωργακόπουλος (Υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ), Μ. Βλασταράκος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), Γ. Πατούλης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών), Ν. Πλατανησιώτης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά), Κ. Λουράντος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), Δ. Γιαλούρης (Πρόεδρος ΙΦΕΤ), Δ. Πανταζής (Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ), Δ. Μαθιός (Πρόεδρος ΣΒΑΠ), Ν. Ηρειώτης (Πρόεδρος ΕΚΑΠΤΥ), Σ. Μπελώνης (Πρόεδρος ΟΣΦΕ) και φυσικά ο Π. Αποστολίδης (Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας). Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Βασίλειος Χαβάτζας.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην ετήσια εκδήλωση της Π.Ε.Φ., υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος που σύμφωνα με όλες τις μελέτες αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Πρόκειται για τον κλάδο που μπορεί να γίνει η αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας. Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της πρωτοβάθμιας και της νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας μας, με ποιοτικά φάρμακα σε προσιτές τιμές, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση και στη δημιουργία σημαντικής προστιθεμένης αξίας για την εθνική οικονομία». Ο κ. Τρύφων τόνισε ωστόσο ότι: «η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει πως Π.Ε.Φ. αποτελεί τη λύση για να τεθεί άμεσα σε τάξη η φαρμακευτική αγορά και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στον τομέα του φαρμάκου, που αποτυπώνονται με δυσβάσταχτα rebate και clawback και με συνεχείς μειώσεις τιμών, οι οποίες έχουν ουσιαστικά ως αποτέλεσμα τη μόχλευση της αγοράς». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι οι Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εδώ, να επενδύει και να αντιστέκεται παρά την παρατεταμένη κρίση, ενώ το ελάχιστο που ζητάει από την Πολιτεία είναι μια υπόσχεση τριετούς σταθερότητας στην φαρμακευτική αγορά.
Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Π. Γιαννουλάτος υπογράμμισε τη σημασία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και της παρουσίας της, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, και αναφέρθηκε στις δυνατότητές της για ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων στη χώρα μας. «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε μια πολύ σκληρή συμφωνία με τους δανειστές, όμως προσπαθούμε μέσα από τη διαδικασία της εφαρμογής της συμφωνίας, να βρούμε κάποια όσο γίνεται καλύτερη λύση για την υποστήριξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένα τα στενά περιθώρια που έχουμε. Από τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει μια πιο οργανωμένη παρουσίαση της πολιτικής της Κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου, τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και σε επίπεδο παραγωγής», σημείωσε ο κ. Γιαννουλάτος κλείνοντας την ομιλία του.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, χαιρετισμό απεύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλής και η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη. Ο κ. Κουρουμπλής παραδέχθηκε ότι οι φαρμακοβιομηχανία έχει επιβαρυνθεί με μεγάλα rebate και clawback, κάτι που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, ασχέτως κυβέρνησης. Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη, εξέφρασε τη στήριξή της στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και συμπλήρωσε πως: «θα είμαι ένας πραγματικός σύμμαχος στην προσπάθεια όλων μας να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά και στην προσπάθεια της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις».
Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι: «η ΝΔ πιστεύει στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, καθώς προσδίδει υπεραξία στην οικονομία και την κοινωνία και τονώνει την αγορά εργασίας» και συμπλήρωσε πως μέλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διατηρηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε βιώσιμα επίπεδα.
Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Βουλευτής και τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε πως η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον και τόνισε πως: «ήρθε η ώρα με συνεργασίες και πνεύμα συνεννόησης να μπορέσουμε επιτέλους να ξεπεράσουμε τις άγριες πολιτικές του rebate και του clawback και να μην πάμε σε άλλα μέτρα περικοπής δαπανών».
Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Κ. Μπαργιώτας δηλώνοντας πως «Το 2015 ήταν πολύ σκληρή χρονιά για το φάρμακο και η αλήθεια είναι πως το 2016 δεν αρχίζει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ανάγκη από ένα σταθερό μεσοπρόθεσμο διάστημα με σταθερούς κανόνες και την εμπέδωση της βεβαιότητας ότι θα μπορεί κάποιος να προγραμματίσει, να επενδύσει και να περιμένει ανταπόδοση των επενδύσεων. Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά κατά τη οποία θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πολυπόθητη πολιτική φαρμάκου και για μια σταθερή πολιτική».
Τη δυναμική του εγχώριου φαρμακοπαραγωγικού ιστού ως ενός εκ των ελάχιστων πυλώνων ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη χώρα, αναγνώρισαν με τοποθετήσεις τους οι Πρόεδροι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Μιχ. Βλασταράκος και κ. Γ. Πατούλης, ενώ την ανάγκη στήριξης συνολικά του φαρμακευτικού κλάδου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τόνισε στην τοποθέτησή του και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κ. Λουράντος.
Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της Π.Ε.Φ., κ. Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη, αφού επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και 2015 η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, εξέφρασε την ελπίδα της Π.Ε.Φ. για την σταθεροποίηση της αγοράς φαρμάκου, κάτι που θα αποβεί προς όφελος τόσο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, όσο και των ασθενών και των ασφαλισμένων. Κλείνοντας, η κ. Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη ευχαρίστησε τις εταιρείες-μέλη της Π.Ε.Φ. και τα στελέχη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για τη στήριξη που παρέχουν στην Ένωση.