Ενώ οι τροφές που ανεβάζουν την ερωτική διάθεση (λίμπιντο) είναι περισσότερο φαντασίωση παρά γεγονός, πολλά από τα τρόφιμα που ονομάζονται αφροδισιακά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, καθώς μια υγιής σεξουαλική ορμή ξεκινά από την καλή υγεία.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ακρίδες θα μπορούσαν να προστεθούν στον κατάλογο των λεγόμενων αφροδισιακών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science of Animal Products, αναφέρει η «New York Post».

Η κατανάλωση ακριδών έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει τη σεξουαλική ορμή, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, προάγει την υγεία των μαλλιών και βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Dschang στο Καμερούν, όπου το είδος της βρώσιμης ακρίδας είναι διαδεδομένο, παρατήρησαν μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία των αρουραίων που τρέφονταν με δίαιτα βασισμένη στο συγκεκριμένο έντομο, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες.

Τα πλεονεκτήματα για την υγεία αποδίδονται στο ότι τα έντομα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση των εντόμων ενίσχυσε σημαντικά τη λίμπιντο, γεγονός που παρατηρήθηκε όταν οι αρουραίοι που ακολουθούσαν αυτή τη δίαιτα ήταν σημαντικά πιο δραστήριοι. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρύματα, πρόσθεσαν περίπου 12 ώρες ύπνου στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους, ανέπτυξαν «ιδιαιτέρως καλύτερο» τρίχωμα και διατήρησαν ένα υγιές μέσο βάρος.

Ακρίδα

Αν και η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε μόνο σε αρουραίους, οι ερευνητές λένε ότι τα ίδια ευρήματα θα μπορούσαν να ισχύουν και για τον άνθρωπο. «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τις σημαντικές δυνατότητες των βρώσιμων εντόμων όπως η Ruspolia nitidula ως εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ngnaniyyi Abdoul στην New York Post.

«Το γεύμα της ακρίδας δεν καλύπτει μόνο τις διατροφικές ανάγκες, αλλά προσφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία». Πάνω από 2.200 είδη εντόμων καταναλώνονται σε 123 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Scientific Reports.

Καθώς οι προμήθειες τροφίμων αντιμετωπίζουν συνεχώς αλλαγές και αβεβαιότητες λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής, οι ειδικοί προωθούν όλο και περισσότερο την ενσωμάτωση των εντόμων σε περισσότερες κουζίνες.

Περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών φέρεται να είναι πρόθυμο να καταναλώσει συστατικά εντόμων και το 18% θα ήταν πρόθυμο να φάει ολόκληρα έντομα. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί αν ανεβάζει και τη λίμπιντο, καταλήγει το δημοσίευμα.