Υψηλή είναι η δραστηριότητα της γρίπης σε Βρετανία, Ιρλανδία και Δανία, ενώ αυξάνεται σημαντικά σε άλλες έξι χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Εσθονία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

Στον… αστερισμό της γρίπης εισέρχεται όμως δυναμικά και η Ελλάδα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι «από τα δεδομένα τόσο του κλινικού όσο και του εργαστηριακού σκέλους της επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς και από τις ενδείξεις εμφάνισης συρροών γριπώδους συνδρομής, προκύπτει ότι πιθανώς η χώρα μας βρίσκεται σε φάση έναρξης του φετινού εποχιακού κύματος γρίπης».

Αν και οι καλές καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν την έναρξη της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία της χώρας αλλά και των ταξιδιωτών της εορταστικής περιόδου από ευρωπαϊκούς προορισμούς, θα πυροδοτήσει την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα.

Πάντως, η εφετινή εποχική γρίπη φαίνεται ότι κυριαρχείται από το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1). Μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2011, στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης της χώρας απεστάλησαν συνολικά 71 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν θετικά για τον ιό Η1Ν1 και μόνο το ένα για τον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του αντιγριπικού εμβολίου, ιδιαίτερα στους χρόνιους πάσχοντες οι οποίοι αποδεικνύονται και τα πιο εύκολα «θύματα» του ιού Η1Ν1 καθώς αυτοί διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπλοκές της γρίπης.