Την άμεση αύξηση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των χωρών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, με παράλληλη παρακολούθηση της εφαρμογής του υποχρεωτικού επιμερισμού των ευθυνών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη.
Η ευρωβουλευτής, λέγοντας ότι οι «Έλληνες γνωρίζουμε από προσφυγιά» επεσήμανε ότι: «την ώρα που υποδεχόμαστε στην Ελλάδα, εκατοντάδες οικογένειες με τα παιδιά στην αγκαλιά, γιατί στα ελληνικά νησιά καταλήγουν- στην Κω και στην Λέσβο- πρέπει να ξέρουμε και ποιοι είναι εκείνοι που πατούν στο έδαφός μας. Ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα σύνορα μας. Και οι χώρες υποδοχής πρέπει να ενισχυθούν για αυτό».
Η Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε και στην ελληνική κρίση λέγοντας κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε το Grexit να επιστρέψει στο τραπέζι» και ότι «η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να είναι σταθερή και να εγγυηθεί ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον στο πλαίσιο της συμφωνίας, με προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις».
Ολόκληρη η παρέμβαση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ έχει ως εξής:
«Κύριε πρόεδρε της Κομισιόν,
αυτός ο χειμώνας ξεκινά με την κατάρρευση δύο σημαντικών συλλογικών ψευδαισθήσεων.
Κατέρρευσε δυστυχώς με τραγικό τρόπο η προσήλωση στο Δουβλίνο 2 και η ψευδαίσθηση ότι οι χώρες εισόδου στην ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, αντέχουν να διαχειριστούν μόνες τους το κύμα των προσφύγων. Τώρα πρέπει όχι μόνο να αυξήσουμε πολύ περισσότερο από το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ τη χρηματοδότηση για την ένταξη των προσφύγων, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στον υποχρεωτικό καταμερισμό των ευθυνών.
Εκεί η Κομισιόν έχει λόγο και πρέπει να το παρακολουθεί. Την ώρα όμως που υποδεχόμαστε στην Ελλάδα, γιατί στα ελληνικά νησιά καταλήγουν στην Κω και στην Λέσβο, εκατοντάδες οικογένειες με τα παιδιά στην αγκαλιά, γιατί οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά, πρέπει να ξέρουμε και ποιοι είναι εκείνοι που πατούν στο έδαφός μας. Ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα σύνορα μας. Και οι χώρες υποδοχής πρέπει να ενισχυθούν για αυτό.
Αλλά και στην ελληνική κρίση κύριε πρόεδρε, κατέρρευσε η ψευδαίσθηση ότι ο λαϊκισμός μπορεί να δώσει λύσεις. Πλέον στην Ελλάδα είμαστε πολλοί που πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει ως πρώτη της προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να είναι σταθερή και να εγγυηθεί ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον στο πλαίσιο της συμφωνίας. Φυσικά και το Grexit δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι και δεν θα το επιτρέψουμε να επιστρέψει. Θα τα καταφέρουμε με τη συμβολή της ΕΕ όπως το έκαναν οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί».