Το F1 στα σχολεία είναι ένας διαγωνισμός που απευθείνεται στα παιδιά μεταξύ 9 και 19 χρονών. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των μαθητών σε τομείς όπως τη Μηχανική, τα Μαθηματικά, το Μάρκετινγκ και το Project Management.

Ομάδες 3-6 ατόμων σχεδιάζουν, αναλύουν,κατασκευάζουν και ύστερα διαγωνίζονται με μινιατούρες αυτοκινήτων Formula 1.Τα αυτοκίνητα είναι κατασκευασμένα από ξύλο balsa και κινούνται χάρη σε μια αμπούλα συμπιεσμένου αέρα. Οι ομάδες κρίνονται σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα την κατασκευή του μονοθέσιου, την κατασκευή ενός περιπτέρου, μίας προφορικής παρουσίασης και τη σύνταξη ενός Portfolio που περιέχει όλη τη δουλειά της κάθε ομάδας.

Η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώσει μία ομάδα είναι 1000 πόντοι.

Στο διαγωνισμό τεχνολογίας F1 στα σχολεία παίρνουν μέρος πάνω από 20 εκατομμύρια μαθητές σε όλο το κόσμο και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα περίπου 15 χιλιάδες . Στην Ελλάδα αυτός ο διαγωνισμός υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια.
Φέτος 3 από τις ομάδες που πήραν μέρος ήταν μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών: δύο από το ελληνικό τμήμα, και μια από το ιταλικό, η Sapphhire Racing.

Η Sapphire Racing ιδρύθηκε από έξι μαθητές της 2ας Λυκείου το Σεπτέμβριο του 2013 και φέτος ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε. Παρ’ όλο που είχαν έλλειψη εμπειρίας, κατάφεραν να κάνουν δυνατό το ακατόρθωτο: ύστερα από την κατάκτηση της 3ης θέσης στους ημιτελικούς αγώνες, προκρίθηκαν στους εθνικούς τελικούς. Εκεί, ανάμεσα σε 18 ομάδες, κατέλαβαν την πρώτη θέση και όχι μόνο…κέρδισαν επίσης το βραβείο «Έρευνας και Ανάπτυξης», «Πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας» και «Pressure Challenge».

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στο Abu Dhabi, και η Sapphire θα είναι εκεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα επάξια και με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέχρι τότε, θα δουλέψουν σκληρά, θα προσπαθήσουν να βρουν χορηγούς και θα συνεχίσουν να οργανώνουν εκδηλώσεις όπως τα δύο open days στην Ιταλική Σχολή Αθηνών για να παρουσιάζουν και να ενημερώνουν τακτικά το κοινό για την πρόοδό τους.